“Družina Dardaneli” u DKSG-u

Još jedna beogradska promocija stripa “Družina Dardaneli” održaće se u četvrtak 15. septembra u 20 časova u Maloj sali Doma kulture “Studentski grad” (Bulevar dr Zorana Đinđića 179).

Radnja stripa “Družina Dardaneli” smeštena je u Srbiju, pred početak jednog drugačijeg 20. veka. U ambijentu kafane “Dardaneli”, boemskog stecišta koje se bori za prostor s naprednim građevinama jednog Beograda kakvog nikada nije bilo, stvara se tajna družina neprilagođenih, moćnih individualaca koja će se u ime Srbije suprotstaviti službama koje tuda vršljaju.

Scenarista Pavle Zelić i crtač Dragan Paunović ovim projektom vraćaju “na scenu” neke od najpoznatijih likova iz klasika srpske, nemačke, francuske, ruske i češke književnosti koji su postojali (ili su mogli postojati) u ovoj epohi i oživljavaju svet iz snova arhitektonskih i tehnoloških vizionara. Među junacima stripa su srpski vampir Sava Savanović, književni junaci poput Jozefa K. i grofa Vronskog, Koštane, Olda Seterhenda, popa Ćire i popa Spire, dame s kamelijama, hajduk Stanka, dobrog vojnika Švejka i drugih.