IZ ČISTA MIRA - Džo Aberkrombi

Objavljen roman Džoa Aberkrombija IZ ČISTA MIRA

U izdanju Lagune, pre mesec dana je objavljen prevod romana Iz čista mira nagrađivanog pisca epske fantastike Džoa Aberkrombija. Roman predstavlja drugi deo trilogije „Doba ludosti”, u kojoj britanski pisac predstavlja novo razdoblje sveta s kojim su se čitaoci susreli čitajući njegovo prethodno troknjižje „Prvi zakon”.

Roman Malo mržnje prikazao je svet u kome su industrijalizacija i razvoj tehnologije doveli do krupnih promena, ali u kome plodovi napretka nisu bili dostupni svima. Problemi siromašnih nisu nestali, nezadovoljstvo je raslo, plamen pobune je počeo da se razbuktava, a glavni protagonisti su bili primorani da tragaju za svojim mestom u tom novom svetu i izaberu stranu kojoj će se prikloniti. Roman Iz čista mira donosi nastavak ove priče, otkrivajući šta se dešava kada situacija zaista izmakne kontroli.

Iako je svet u kome se odvija radnja novog romana i dalje sumoran i pun nasilja, u njemu ipak postoji šačica onih koji sanjaju o pravednijoj budućnosti i miru. Problem je u tome što većina ljudi plemenitih namera nije svesna činjenice da je mir najobičnija iluzija, i da vrsta mira kome težimo zavisi od strane novčića za koju smo se opredelili. Potpaljivači u Valbeku traže pravdu za potlačene, plemstvo kuje planove za građanski rat u Anglandu, a Sever ponovo balansira na oštrici noža. U ovim teškim vremenima formiraju se i neka neočekivana savezništva. Ali ko je tu zaista u pravu? Kome se može verovati? I što je najvažnije: ko će pobediti?

Prevod knjige uradio je Nikola Pajvančić.

Džo Aberkrombi (1974) je engleski pisac, rođen u Lankasteru. Studirao je psihologiju na Univerzitetu u Mančesteru. Bavio se televizijskom produkcijom i montažom. U pauzama između honorarnih poslova tokom 2002. godine počeo je da piše Oštricu. Rukopis je završio 2004, a izdavača za svoj prvi roman pronašao je 2006. godine. Tako je počela njegova književna karijera. Ovim naslovom je započeta trilogija „Prvi zakon”, koja je prevedena na trideset jezika. Sledi trilogija „Skrhano more”, još tri romana iz sveta „Prvog zakona” : Osveta, Junaci i Krvava zemlja, kao i trilogija „Doba ludosti”. Aberkrombi živi u Batu u Engleskoj sa ženom i troje dece. Vreme provodi u pisanju epskofantastičnih romana, punih nasilja, ali i humora.

Džo Aberkrombi - Iz čista mira
Džo Aberkrombi – Iz čista mira