ČUVAR GRADA - Nebojša Petković

U KC Gradu promocija romana ČUVAR GRADA

U utorak 31. maja 2022. u bašti Kulturnog centra Grad, s početkom u 19 časova, održaće se promocija romana Čuvar grada Nebojše Petkovića. Pored autora, na predstavljanju knjige će govoriti vlasnik izdavačke kuće Strahor Aleksandar Tešič, a specijalni gost biće pisac i urednik Mladen Jakovljević.

Radnja Čuvara grada čitaoce vodi u vreme vladavine Despota Stefana Lazarevića, među moćne zidine beogradske tvrđave, u koje se tokom privremenog vladarevog odsustva iznenada uselio strah izazvan nizom tajanstvenih umorstava. Dvorodržac i gradska vlastela pokušavaju da prikriju prirodu zločina, pripisujući ih razbojništvu, ali vesti se šire među običnim svetom i kazuju da su po sredi zlodela koja nisu počinili razbojnici, već nešto drugo, nešto mnogo mračnije i moćnije – nešto što ne dolazi sa ovog sveta.

Uočljiva je simbolika u nazivu romana i mesta na kome će biti održano njegovo prvo javno predstavljanje. O motivu grada u svojim delima, Nebojša Petković je govorio u intervjuu za sajt Art-Anima, a svoja zapažanja o ovoj autorovoj fascinaciji izneo je i Mladen Jakovljević u osvrtu na Goodreads-u, rekavši:

U Nebojšinim pripovestima grad je već očekivana pozornica na kojoj se odigravaju ključni događaji: postapokaliptični izvor užasa ili oaza spokoja u trilogiji Poslednji grad, mesto prepleta sudbina više likova u Čudnovatim događajima u novogodišnjoj noći i, konačno, u fikcionalizovanoj verziji istorije u Čuvaru grada. Bilo da je u pitanju zazor, fascinacija, projektovanje profesionalnih opsesija, ili prostor koji se prosto nameće savremenom čitaocu i autoru jednako sugestivno u dobu u kojem ga je gotovo nemoguće zanemariti, grad dominira pejzažima Nebojšine fantastike.

Nebojša Petković rođen je 1975. u Beogradu. Autor je trilogije iz žanra distopijske fantastike pod nazivom „Poslednji grad“, koju čine romani: Potraga (2014), Rat (2015) i Izdaja (2016). Takođe je napisao zasebni roman Čudnovati događaji u novogdišnjoj noći (2018) u žanru noar fantastike. Pored romana piše i kratke priče a nekoliko na temu folklorne i epske fantastike objavljeno mu je u zbornicima Čuvari zlatnog runa IU vrzinom kolu Kosingas – Neispričane priče. Njegova priča „Tragovi na koži“ objavljena je u časopisu Književna fantastika (7/2021).

Nebojša Petković – ČUVAR GRADA