Den Simons - Hiperion

HIPERION Dena Simonsa u novom izdanju

Izdavačka kuća Čarobna knjiga objavila je romane Hiperion i Pad Hiperiona, prve dve celine iz slavne tetralogije Dena Simonsa, koja je, prema ocenama kritičara, redefinisala žanr naučne fantastike. Pored navedena dva romana, serijal čine Endimion i Uspon Endimiona, a sve četiri knjige preveo je nenadmašni Goran Skrobonja.

Uvodni roman, Hiperion, vodi nas u 29. vek, i doba u kome je ljudska rasa naselila daleke predele Mlečnog puta. Hegemoniji je zapretila propast. Ratoborni Prognani spremaju se za invaziju, a mahinacije odmetnute veštačke inteligencije Tehnosrži dodatno šire haos koji je zahvatio Mrežu svetova.

Uoči galaktičkog rata, sedam hodočasnika kreće na put ka udaljenoj planeti Hiperion. Tamo, u legendarnim Vremenskim grobnicama, obitava Šrajk – smrtonosno stvorenje čije moći prevazilaze prostor i vreme. Šrajk ih sve očekuje, a od jednog od njih zavisi i sudbina čitavog čovečanstva.

U sjajnom nastavku – Padu Hiperiona, Den Simons vraća čitaoca u 29. vek, na planetu Hiperion, da prisustvujemo kraju hodočašća do Vremenskih grobnica. Sedmoro hodočasnika krenulo je na put ka tajanstvenom mestu gde je utamničen Šrajk – smrtonosno stvorenje, trebalo bi da ispuni po jednu želju svakom od sedam putnika. Kad se grobnice otvore, cela Hegemonija naći će se u otvorenom ratu, hodočasnici će biti stavljeni na konačno iskušenje, a tajne skrivene u grobnicama promeniće, u potpunosti, čitav univerzum.

Knjige iz Simonsovog serijala na srpskom jeziku su prethodno objavljene u dva navrata, u izdanju Polarisa 1993. godine i Lagune 2005.

Den Simons (1948) američki je pisac uglavnom naučne fantastike i horora, ali i trilera i istorijskih romana. Najpoznatiji je po tetralogiji Hiperion, ciklusu Ilion i Olimp i horor romanu Pesma boginje Kali. Napisao je više od 20 romana, koji su prevedeni na brojne jezike i objavljeni širom sveta. Dobitnik je najviših književnih priznanja na polju fantastike, među kojima su nagrade Hugo, Nebula, Lokus i Svetska nagrada za fantastiku

Den Simons - Hiperion
Den Simons – HIPERION i PAD HIPERIONA