Dnevnici Ubibota - Marta Vels

EFEKAT MREŽE – druga knjiga iz serijala ”Dnevnici Ubibota”

U izdanju Čarobne knjige objavljen je roman Marte Vels, Efekat mreže, koji čini sastavni deo popularnog naučnofantastičnog serijala „Dnevnici Ubibota“. Osim što se našao na vrhu bestseler liste Njujork Tajmsa, ovaj roman je prošle godine ovenčan nagradama „Hugo“ i „Nebula“, koje se smatraju najprestižnijim svetskim nagradama za fantastiku.

Roman prati uzbudljive i humorom ispunjene avanture kroz koje u mračnoj i sumornoj budućnosti prolazi nesvakidašnji android, svojevrsni kibernetski ubica, koji je sklon sarkazmu, pesimizmu i empatiji, a uz to i strastveno opčinjen TV sapunicama.

Znate onaj osećaj kada ste na poslu i dosta vam je ljudi, a onda vam šef da zadatak s rokom za juče i uz pretnju da će, ako se stvar ne reši, nastupiti smak sveta? A vi samo želite da odete kući i pogledate sve epizode vaše omiljene serije… Ubibot, samosvesna mašina za ubijanje, baš tako se oseća kada njegovi ljudski saradnici (ne prijatelji, nikako prijatelji) završe zarobljeni na neprijateljskom transportnom brodu, a još jedan „ne prijatelj“ iz prošlosti iznenada se pojavi tražeći pomoć. 

I sada Ubibot mora da bira između inercije i preduzimanja drastičnih mera. Pa dobro… Što se mora, nije teško. Drastične mere inicirane…

Roman Efekat mreže prevela je Vesna Stojković, autorka prevoda novela i kratkih priča uvrštenih u knjigu Dnevnici Ubibota – Prvi deo, kojom je čitaocima na srpskom jeziku po prvi put predstavljen ovaj jedinstveni naučnofantastični univerzum.  

Marta Vels (1964) američka je spisateljica epske i naučne fantastike koja je, između ostalog, pisala za tinejdžere i omladinu, kao i romane u poznatim franšizama poput Zvezdanih ratova, Zvezdane kapije i kartične igre Magic: The Gathering. Dobitnica je brojnih nagrada, a njeni romani prevedeni su na 22 jezika.