Malo mržnje - Džo Aberkrombi

MALO MRŽNJE – novi roman Džoa Aberkrombija

U izdanju Lagune objavljen je prevod novog romana Džoa Aberkrombija Malo mržnje.

Radnja romana odvija se trideset godina nakon događaja opisanih u Poslednjem argumentu kraljeva – završnoj knjizi trilogije „Prvi zakon“.

Mnogi od likova iz tog popularnog troknjižja vraćaju se i u ovoj knjizi, ali znatno stariji. A centralni nosioci radnje više nisu oni, već njihovi potomci.

Priča je smeštena u mračnom, ciničnom svetu i govori o surovoj sili i suptilnoj magiji na početku industrijske revolucije.

Fabrički dimnjaci dižu se nad Adovom, i svet je prepun novih mogućnosti. Stare podele i stare mržnje, međutim, duboke su kao i pre.

Na krvavim bojištima Anglanda Leo dan Brok pokušava da se ovenča slavom na bojnom polju i da porazi vojske Staura Mračnog. Nada se da će mu kruna poslati pomoć, ali sin kralja Džezala, razmaženi i bludni princ Orso, veliki je stručnjak za razočaranja.

Savina dan Glokta – dama iz visokog društva, poslovna žena i kćerka najozloglašenijeg čoveka u Savezu, namerava da se popne na sam vrh društvene piramide makar gazila po mrtvima. U sirotinjskim naseljima međutim nezadovoljstvo vri i ni sav novac na svetu ne može više da ga obuzda.

Doba mašina je svanulo, ali doba magije odbija da umre. Uz pomoć lude brđanke Izern-i-Fail, Rike pokušava da ovlada blagoslovom – ili prokletstvom – dugog oka. Jedno je ponekad naslutiti budućnost, ali pošto prvi među magovima i dalje vuče konce, eventualna promena budućnosti nešto je sasvim drugo…

Prevod romana Malo mržnje uradio je Nikola Pajvančić.

Malo mržnje - Džo Aberkrombi
MALO MRŽNJE – Džo Aberkrombi

Džo Aberkrombi je rođen 1974. godine u Lankasteru (Engleska). Studirao je psihologiju na Univerzitetu u Mančesteru. Bavio se televizijskom produkcijom i montažom.

U pauzama između honorarnih poslova tokom 2002. godine počeo je da piše Oštricu. Rukopis je završio 2004, a izdavača za svoj prvi roman pronašao je 2006. godine. Tako je počela njegova književna karijera. Ovim naslovom je započeta trilogija „Prvi zakon“, koja je prevedena na trideset jezika. Sledi trilogija „Skrhano more i još tri romana iz sveta „Prvog zakona“Osveta, Junaci Krvava zemlja.

Džo živi u Batu u Engleskoj sa ženom i troje dece. Vreme provodi u pisanju epskofantastičnih romana, punih nasilja, ali i humora.