Objavljen “Artefakt za svemirsko putovanje”

Podelite sadržaj:

Milan M. Ćirković: Artefakt za svemirsko putovanjeIzdavačka kuća Heliks, specijalizovana za naučno-popularnu literaturu, na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu predstavila je “Artefakt za svemirsko putovanje”, Milana M. Ćirkovića, javlja PISB. To je prva knjiga u okviru njihove biblioteke SF – namenjene ogledima o nauci i fantastici.

Pisanje o naučnoj fantastici na srpskom jeziku i ozbiljno kritičko promišljanje o književnoj oblasti u kojoj imamo svetske domete, vidno je zapostavljeno poslednjih godina. U nameri da znalačka zapažanja i osvrte podeli sa čitaocima, dr Milan Ćirković je svoje oglede o nauci i fantastici objedinio u štivo koje prerasta puki zbir sastavnih delova. Pred nama je knjiga kakvu smo dugo očekivali – četrnaest eseja u kojima autor sa zadivljujućom preciznošću uspostavlja i produbljuje veze između književnih motiva i njihove filozofske i naučne podloge. Ishod je, često, neočekivan, jer Ćirković ne propušta skrivene poente velikih SF pisaca, a uvidi koje nam pruža vredan su kompas za avanturističko kretanje mostovima između nauke i fantastike.

Izbor tema kojima se Ćirković bavi u knjizi je širok, počev od alternativne istorije Filipa Dika, postojanja vanzemaljskih civilizacija u delima Stanislava Lema i Artura Klarka, do astrofizičkih fenomena i dalje razrade Fermijevog paradoksa u romanima Gregorija Benforda. Nisu izostali ni eseji o prekogniciji, postbiološkoj evoluciji i kosmološkim idejama Nikole Tesle. Tačna skica Tesline uloge u istoriji astrobiologije, o čemu se često govorilo ili senzacionalistički ili sa omalovažavanjem, vredan je doprinos Milana Ćirkovića istorijskoj i naučnoj istini.