Novi nastavak iz serijala o Temereru

Naomi Novik: Barutni rat“Barutni rat”, treći deo iz serijala “Temerer” mlade američke književnice Naomi Novik, stigao je u domaće knjižare zahvaljujući izdavačkoj kući Alnari. Nova fentezi priča o kapetanu Vilu Lorensu i njegovom vernom zmaju Temereru, smeštena u alternativnoj istoriji tokom Napoleonovih ratova, ovog puta čitaoce vodi u tešku i opasnu misiju transporta vrednog tovara od Istanbula do Engleske.

Nakon sudbonosne avanture u Kini, kapetana Vila Lorensa iz Vazduhoplovnih snaga Njegovog veličanstva i njegovog izuzetnog zmaja Temerera iznenađuje misteriozni glasnik koji nosi hitna nova naređenja iz Britanije. Od Otomanskog carstva su kupljena tri skupocena jaja zmajeva, a Lorens i Temerer moraju skrenuti do Istanbula i sprovesti taj dragoceni tovar u Englesku. Vreme je od ključnog značaja budući da jaja treba odneti kući pre nego što se izlegu.

Ali na svakom koraku, misiji preti propast – zahvaljujući đavolskim mahinacijama kineskog zmaja Lijen, koja krivi Temerera za smrt svog gospodara i koja se zaklela da će postati Napoleonov saveznik i osvetiti se. Onda, suočeni sa strašnom izdajom na neočekivanom mestu, Lorens, Temerer i njihov odred moraju započeti odvažnu ofanzivu.

Naomi Novik je 2006. godine objavila prva tri romana iz serijala o Temereru, a za roman koji je otvorio serijal “Zmaj njegovog veličanstva” dobila je nekoliko vrednih priznanja od kojih izdvajamo nagrade Džon V. Kembel za prvi roman i Lokus nagradu za najbolji prvi roman. Prve tri knjige iz serijala prevedene su na 23 jezika. Prema serijalu “Temerer” biće snimljen film, a na ovom projektu angažovan je Piter Džekson, režiser filmske trilogije “Gospodar prstenova”.