Deca Hurinova - Tolkin

Novo izdanje Tolkinovog dela DECA HURINOVA

Podelite sadržaj:

U izdanje Publik Praktikuma objavljen je novi prevod dela Deca Hurinova Dž.R.R. Tolkina. Reč je o knjizi koja je prvi put objavljena 2007. godine zahvaljujući autorovom sinu, Kristoferu Tolkinu, a koja čini prvu od tri velike priće o Starijim danima Srednje zemlje.

Deca Hurinova vraća čitaoce nazad u prošlost, u doba mnogo pre Gospodara prstenova i donosi tragičnu pripovest o Turinu i Nijenori, deci Hurinovoj, potomcima gospodara Dor-lomina, koji je slavu stekao suočivši se s Morgotom.

Radnja se odigrava u velikoj regiji zapadno od Sivih luka: zemlji kojom je Drvobradi nekada hodio, ali koja je potonula u velikoj kataklizmi kojom je okončano Prvo razdoblje sveta.

Bilo je to šest hiljada godina pre nego što je Jedinstveni prsten uništen, a senka Mračnog Gospodara Morgota prekrivala je čitav Srednji svet. Stradali su najveći ratnici među Vilenjacima i Ljudima, i svet je potonuo u tamu i beznađe. Ali Turin, sin Hurinov, ustaje da povede sumornu grupu odmetnika ne bi li preokrenuo tok rata u Srednjem svetu – čekajući dan kada će se naći licem u lice sa svojom sudbinom i prokletstvom koje je na njega bačeno.

Najranije verzije ove priče Tolkin je napisao još krajem Prvog svetskog rata i u godinama koje su usledile. Ali mnogo nakon toga, kada je Gospodar Prstenova završen, on je ovu pripovest iznova sastavio, razradio motive i likove u njoj, umnogome ih produbivši. Postala je to središnja priča njegovog kasnijeg dela o Srednjem svetu. Međutim, on sâm nije uspeo da je dovrši i podari joj konačan oblik.

Pred čitaocima je sada zaokružena priča, bez ikakvih uredničkih intervencija, koju je Kristofer Tolkin sastavio nakon dugog i pomnog proučavanja očevih rukopisa. 

Laku noć, Punpune

Novo izdanje Dece Hurinove urađeno je, po uzoru na izvorno izdanje Harper Kolinsa, u tvrdom povezu, a krase ga ilustracije Alana Lija, umetnika čiji su radovi obeležili izdanja Gospodara prstenova i Hobita.

Za ovo izdanje iskorišćen je postojeći prevod Srđana Ajdukovića, koji je doteran i na svim važnim mestima usaglašen s ranijim i novim prevodima Tolkinovih knjiga objavljenih u izdanju Publik Praktikuma.

Deca Hurinova - Dž.R.R. Tolkin
DECA HURINOVA – Dž.R.R. Tolkin