Strah i njegov sluga - Mirjana Novaković

Novo izdanje romana STRAH I NJEGOV SLUGA Mirjane Novaković

Nagrađivani roman Strah i njegov sluga Mirjane Novaković doživeo je novo izdanje. Delo u kome se prepliću istorijsko i mitsko, realno i fantastično 1999. godine je ovenčano nagradom „Isidora Sekulić“, a naredne godine je uvršteno u najuži izbor za prestižnu nagradu nedeljnika NIN.

Osnovu radnje romana čini famozni dolazak komisije sa bečkog dvora u Srbiju u prvoj polovini 18. veka koja je trebalo da iskopavanjem grobova i drugim metodama diskretno utvrdi tačnost glasina da su se u Srbiji pojavili vampiri.

U isto vreme kada u Beograd stiže habzburška komisija, istim povodom stiže i Đavo, u liku grofa Ota fon Hauzburga, veštog diplomate uglađenih manira. Fon Hauzburga prati sluga Novak, snalažljiv i odvažan, ali piću i sujeverju sklon Srbin.

Oslanjajući se na njegovu dragocenu pomoć, Đavo sprovodi svoju privatnu istragu za čije je rezultate lično zainteresovan: pokaže li se da su izveštaji o vampirima tačni, to će biti pouzdan znak da se Sudnji dan, kome se on ni najmanje ne raduje, opasno približio. Đavolov zadatak je da po svaku cenu spreči da vampiri, ako ih ima, napuste Srbiju.

Po romanu Strah i njegov sluga urađena je pozorišna predstava koja je igrana na BELEF-u 2003. godine. 

Mirjana Novaković (1966, Beograd), pripovedač i romansijer. Objavila je zbirku priča Dunavski apokrifi (1996) i Tajne priče (2016), kao i romane Strah i njegov sluga (1999, nagrada „Isidora Sekulić“, najuži izbor za NIN-ovu nagradu), Johann’s 501 (2005, nagrada „Lazar Komarčić“) i Tito je umro (2011). Njena dela prevođena su na engleski, ruski, francuski, nemački, grčki i bugarski jezik.

Više informacija o Mirjani Novaković i njenim knjigama dostupno je na internet stranici http://mirjananovakovic.rs/.

Strah i njegov sluga - Mirjana Novaković
STRAH I NJEGOV SLUGA – Mirjana Novaković