tri velike Tolkinove priče

Publik Praktikum priprema tri velike Tolkinove priče

Publik Praktikum nastavlja da donosi lepa iznenađenja za sve posvećenike i ljubitelje opusa Dž.R.R. Tolkina.

Prema najavama iz te izdavačke kuće, tokom naredne godine bi iz štampe trebalo da izađu prevodi tri naslova koje je sam Tolkin smatrao „velikim pričama“ o Starijim danima Srednje zemlje.

Reč je o knjigama Deca Hurinova, Beren i Lutijena i Pad Gondolina. Najranije verzije ovih priča Tolkin je napisao još krajem Prvog svetskog rata i u godinama koje su usledile, ali do kraja svog života nije uspeo da ih dovrši i podari im konačan oblik.

Rukopise sve tri knjige za štampu je priredio njegov sin, Kristrofer Tolkin, nakon dugog i pomnog proučavanja. Knjiga Deca Hurinova prvi put je objavljena 2007. u izdanju Harper Kolinsa, dok su Beren i Lutijena i Pad Gondolina čitaocima predstavljene deset godina kasnije.

Sve tri knjige ilustrovane su radovima Alana Lija, umetnika čije ilustracije krase najpoznatija Tolkinova dela Gospodar prstenova i Hobit.

Publik Praktikum namerava da prevode tih knjiga objavi identičnim redosledom. Prva knjiga, Deca Hurinova, iz štampe izlazi početkom 2021, dok bi preostale dve knjige u domaćim knjižarama trebalo da se pojave kasnije tokom iste godine.

Deca Hurinova vraća čitaoce nazad u prošlost, u doba mnogo pre Gospodara prstenova i donosi tragičnu pripovest o Turinu i Nijenori, deci Hurinovoj, potomcima gospodara Dor-lomina, koji je slavu stekao suočivši se s Morgotom.

Delo Beren i Lutijena čini centralno mesto Tolkinovog legendarijuma. Govori o ljubavi smrtnog čoveka Berena i besmrtne vile Lutijene i njihovoj potrazi za draguljima Silmarilima. Delo je povezano sa sudbinom Aragorna, čija je romansa sa princezom vilenjaka Aruen opisana u Gospodaru prstenova.

Pad Gondoliona predstavlja prvu pravu priču o Srednjoj zemlji. Priča govori o prelepom, tajanstvenom vilenjačkom gradu Gondolinu, kog uništavaju mračne sile predvođene Morgotom.

Kao i izvorna izdanja Harper Kolinsa, i izdanja na srpskom jeziku biće tvrdokoričena a krasiće ih i ilustracije Alana Lija.