Sveto mesto

VIJ i SVETO MESTO na zajedničkom blu-rej izdanju u Engleskoj

Engleska filmska distributerska kuća Eureka Entertainment objaviće polovinom marta 2021. godine, u okviru edicije „Masters of Cinema“, posebno blu-rej izdanje kultnog ruskog filma Vij snimljenog 1967. godine prema istoimenoj klasičnoj priči Nikolaja Gogolja.

Remasterizovana verzija ovog filma biće propraćena obiljem zanimljivih dodataka, među kojima će se naći i bonus disk sa jednim od nesumnjivo najznačajnijih horor ostvarenja srpske kinematografije – filmom Sveto mesto Đorđa Kadijevića iz 1990. godine, inspirisanim istim Gogoljevim proznim delom.

Dok ruski film (trojice režisera: Georgija Kropačjova, Konstantina Jeršova i Aleksandra Ptuška) važi za najverniju adaptaciju Gogoljevog dela, prema rečima Dejana Ognjanovića – istaknutog proučavaoca horor kulture i saradnika na ovom projektu – Kadijevićevo ostvarenje donosi drugačiju vrstu kvaliteta, jer uspeva da istakne i mnoge skrivene potencijale Gogoljeve novele kako na žanrovskom tako i na idejnom planu.

 „Vij je tipičan predstavnik slovenskog ‘horor’ pisanja, kako po svojim kvalitetima tako i po nedostacima“, objašnjava Ognjanović. „Nadasve jezivu premisu Gogolj obrađuje sa tipično slovenskom prostodušnošću i nezainteresovanošću za stravične aspekte zapleta. Priča je neujednačeni pokušaj pomirenja motiva folklorne fantastike s jedne i realističke, tačnije satirične pripovesti s druge strane.“

Bliskost folklorne baštine ruskog i srpskog naroda doprinela je nesmetanom prenošenju Gogoljeve priče u srpski ambijent, ali se Kadijević nije zadovoljio pukom ekranizacijom, već je smelo uneo izmene i značajne dodatke, sledeći duh originala.

Kadijevićeva verzija je drastično različita od ruskog filma, kojim preovlađuje bajkovita, benigna atmosfera. U srpskoj verziji gotik je psihološki motivisan, odnosno fantastične natuknice su sve vreme dvosmislene tako da ostavljaju prostora za realistično tumačenje“, naglašava Ognjanović.

Uz film Sveto mesto u izdanju Eureka Entertainment-a stiže i titl na engleskom, a pored filma, kao dodatni video materijal, biće dostupan intervju koji je Ognjanović specijalno za ovu priliku uradio sa Đorđem Kadijevićem.

Eurekino izdanje Vija, pored dva blu-rej diska, donosi i buklet sa dva eseja. Tekst o ruskom Viju, potpisuje legendarni Tim Lukas, dok drugi esej o Svetom mestu, u kojem se ovaj film potanko analizira i kontekstualizuje i unutar Kadijevićevog opusa i unutar srpskog horora, potpisuje Dejan Ognjanović.

Izvršni producent projekta je Trevis Kroford. Ovo posebno izdanje biće objavljeno u svega 3.000 primeraka a trenutno je dostupno u pretprodaji na sajtu distributera, po ceni od 20 funti.

Viy - 1967