Nil Gejmen - Okean na kraju puteljka

Novi roman Nila Gejmena krcat autobiografskim detaljima

Neil Gaiman - The Ocean at the End of the Lane“The Ocean at the End of the Lane”, najnoviji roman Nila Gejmena, objavljen je 18. juna za anglo-američko tržište u izdanju “Harper-Kolinsa”. Reč je o prvoj knjizi u poslednjih osam godina, kojom se slavni britanski pisac obraća odraslim čitaocima, ali i prvoj njegovoj knjizi, koja sadrži striktne autobiografske detalje.

Radnja romana smeštena je u Gejmenovom mestu odrastanja u Saseksu i prati neke od članova izmišljene porodice Hempstok. Članove ove porodice, pisac je izmaštao još tokom svog detinjstva, nakon saznanja da se jedan posed iz susedstva spominje u najstarijem popisu zemljišta, poznatijem kao “Knjiga sudnjeg dana” iz jedanaestog veka. Dečak je pretpostavio da napušteno zemljište svakako mora da ima vlasnike, pa je izmaštao generacije porodice Hempstok.

Godinama kasnije pojedini članovi ove porodice svoje mesto su našli u Gejmenovim knjigama, pa se tako u “Zvezdanoj prašini” pojavljuje Dejzi Hempstok, a u “Knjizi o groblju” Liza Hempstok.

U romanu “The Ocean at the End of the Lane”, to je Leti Hempstok, koja sklapa prijateljstvo sa sedmogodišnjim dečakom, i pokušava da ga zaštiti od mračnih magijskih entiteta oslobođenih u njegovom selu.

Radnja romana “The Ocean at the End of the Lane” počinje dolaskom sredovečnog čoveka na sahranu u mesto u kome je proveo detinjstvo. Sa pažnjom odlazi do farme na kraju puta gde je kao sedmogodišnji dečak upoznao Leti Hempstok, njenu majku i baku. Decenijama nije mislio na Leti, a ipak dok ponovo sedi pored obližnjeg jezera, ima utisak kao da iza trošne stare seoske kuće, neupamćena prošlost ponovo navire. Previše čudna prošlost, zastrašujuća, suviše opasna za bilo koga, a kamoli za malog dečaka.

Iako je objavljena pre samo tri dana, knjiga je već dobila najviše ocene najbržih čitalaca, a slične tendencije u ocenjivanju pokazuje i književna kritika. Još nije poznato kada će roman biti objavljen na srpskom jeziku.