Boris Nad - Hiperborejci

Nova knjiga Borisa Nada posvećena mitu o Hiperboreji

Boris Nad - HiperborejciBoris Nad, književni stvaralac koji je proznim i esejističkim tekstovima zastupljen na sajtu Art-Anima, objavio je svoju novu knjigu “Hiperborejci”.

Knjiga je štampana kao autorsko izdanje i u ograničenom tiražu, a donosi tematski izbor eseja, priča, kratkih proza i uzgrednih zapisa, posvećenih jednom mitskom toposu: legendarnoj Hiperboreji.

O Hiperboreji, zemlji praotaca, predaka na dalekom severu, zemlji “s one strane” i iznad severnog vetra, pisali su mnogi, počev od Aristeja iz Metaponta, pesnika danas izgubljenih “Arimaspijskih pesama”, i Herodota, preko Plutarha, Plinija Starijeg i Diodora Sicilijskog, autora kao što su Genon i Evola, ili naučnika poput Lava Gumiljeva i Tilaka, sve do naših Miloša Crnjanskog i Dragoša Kalajića.

Osnovu knjige čini mit star hiljadama godina, ali mit kao “bezvremena stvarnost, koja se, možda, nije odigrala nikad i nigde, ali stvarnost koja se neprekidno ponavlja u istoriji, i koja je određuje i definiše.”

“Hiperborejci” su, takođe, i knjiga nostalgije, ali ne nostalgije za prošlim, za izgubljenim Zlatnim dobom, već nostalgije za budućim; knjiga o povratku i potrazi, o Svetom Gralu, o pronalaženju izgubljenog sopstva i centra, i o osvajanju pola, u smislu metafizičkog samoostvarenja i pregnuća.

Boris Nad je rođen 1966. godine u Vinkovcima. Diplomirao je na Beogradskom univerzitetu. Bio je član redakcije “Književne reči”. Objavio je knjige: “Vreme imperije” (2002), “Gozba pobednika” (2005), “Nova Itaka” (2007), “Nemi bogovi” (2008), “Povratak mita” (2010), “Postapokalipsa” (2011) i “Poslednja Tula” (2011).

Knjiga “Hiperborejci” može da se naruči putem mail adrese: boris.r.nad@gmail.com.