Jefferson Starship

“Jefferson Starship” na rok festivalu u Užicu

Jefferson StarshipPoznati američki rok bend “Jefferson Starship”, nastupiće 20. juna na rok i bluz festivalu “In Wires” u Užicu.

Ono što ovu rok grupu izdvaja od svih drugih je njen prvi album “Blows Against The Empire”, koji je označen kao prvi album “političke naučne fantastike” i jedini muzički album nominovan za nagradu “Hugo”, koja se dodeljuje najboljim književnim ostvarenjima iz domena naučne fantastike.

Simfonijska poema “Blows against the Empire” govori o grupi pobunjenika iz buduće fašističke Amerike, koja krade svemirski brod i kreće ka zvezdama i lepšoj budućnosti.

“Jefferson Starship”, bend iz San Franciska, nastao je 1971. godine na temeljima čuvene američke rok grupe “Jefferson Airplan”, koja se takođe često u tekstovima svojih pesama pozivala na SF motive i pisce poput Roberta Hajnlajna.

Tokom svog postojanja, bend je pretrpeo nekoliko velikih personalnih i žanrovskih promena ali je bez obzira na to zadržao svoje ime.

Dvanaesti Međunarodni bluz i rok festival “In Wires” održava se 20. i 21. juna 2013. godine u vrtu Gradskog kulturnog centra u Užicu.