Nova Tolkinova knjiga - Beren and Luthien

Nova Tolkinova knjiga stiže u knjižare sledeće godine

Beren i Lutijena (Lúthien) dobiće svoju knjigu. Izdavačka kuća „Harper Kolins“ planira da je objavi 2017, sto godina nakon što je Tolkin prvi put napisao priču „Beren i Lutijena“ – piše Blic.

Smrtni čovek Beren i besmrtna vila Lutijena su važne figure u Tolkinovoj mitologiji Srednje Zemlje – oni se pojavljuju u „Silmarilionu“ i neposredno su povezani sa Aragornom, čija je nesrećna romansa sa princezom vilenjaka Aruen u „Gospodaru prstenova“ svesni odjek priče o Berenu i Lutijeni.

Uz verziju koja se prvi put pojavila u 12-tomnom izdanju „Istorija Srednje Zemlje“, nova knjiga će imati i delove iz drugih adaptacija, pošto je Tolkin eksperimentisao sa pričom u nekoliko navrata tokom godina. Knjigu će pratiti i ilustracije Alana Lija.

Kao i sve posthumne Tolkinove publikacije, i objavljivanje „Berena i Lutijene“ će nadzirati piščev sin Kristofer Tolkin.

Priča o Berenu i Lutijeni je bila veoma važna, kako čitaocima „Silmariliona“ koji su uživali u privlačnoj bajci o zanimljivim likovima usred apstraktne mitologije te knjige, tako i samom Tolkinu.

Na njegovoj nadgrobnoj ploči Tolkin je poređen sa Berenom a njegova supruga Idit sa Lutijenom.

„Ona je bila inspiracija za priču“, napisao je Tolkin u pismu svom sinu Kristoferu nakon Iditine smrti.