Petruški zmaj - Milena Stojanović

Iz štampe izašao roman ”Petruški zmaj” Milene Stojanović

U izdanju Otvorene knjige, objavljen je roman prvenac Milene Stojanović „Petruški zmaj“. Reč je o uvodnom delu planirane trilogije „Proročanstvo bogova“. Roman je inspirisan mitovima i legendama Petruške oblasti i vladarima tog kraja u periodu pre Kosovske bitke.

Nakon smrti cara Dušana, raste netrpeljivost među srpskom vlastelom. Česti upadi Turaka na srpske teritorije remete i ono malo mira što je narodu preostalo. Ali to nisu jedine brige koje muče župana Vukoslava, vladara pogranične oblasti Petrus. Zli demoni u obličju šakala sve češće napadaju njegovog sina Crepa.

Nekoliko dana pre šesnaestog rođendana Crep saznaje da ima dva brata. Tajnu koju su njegovi roditelji godinama skrivali prati kletva, zbog koje su svoja dva sina morali predati zlim silama. Crep za rođendan dobija vilinski mač, ali i moć preobražaja u obličje zmaja. Uči tajne magijskih veština od Vujina, starca kome niko ne zna broj godina, a koji je ceo život proveo uz dečaka, čekajući dan kada će krenuti u potragu za braćom i ka ostvarenju drevnog proročanstva, izrečenog od samih bogova. Ipak, okupljanje braće značiće uništenje boginje Morane, i ona će učiniti sve što je u njenoj moći da njihovo ujedinjenje zauvek spreči.

Milena Stojanović je rođena 1988. godine u Paraćinu. Završila je fakultet za menadžment. Do sada je na raznim sajtovima, u časopisima i zbornicima objavila preko 50 priča uglavnom inspirisanih slovenskom mitologijom. Priprema i uređuje online časopis „Kreativni magazin“ i aktivno piše za portal paracin.info.