Alehandro Hodorovski - Gde ptica peva najlepše

Objavljen roman ”Gde ptica peva najlepše” Alehandra Hodorovskog

Izdavačka kuća Areté objavila je poluautobiografski roman Alehandra Hodorovskog „Gde ptica peva najlepše“. Prateći emigraciju porodice Hodorovski iz Ukrajine u Čile usled političkih i kulturnih nemira tokom 19. i 20. veka, knjiga predstavlja originalnu potragu za sopstvenim korenima, objedinjujući istoriju i mit, lične memoare i zadivljujuću rekonstrukciju bajki koje je autor slušao u detinjstvu.

Roman duguje naslov Koktoovoj dovitljivoj refleksiji: „Ptica peva najlepše na svom porodičnom stablu.“ Međutim, pisac kao što je Hodorovski nije mogao da se inspiriše tužnom svečanošću koja obično zrači iz pripovesti o istoriji imigrantskih porodica; kod njega se ironija svojstvena Jevrejinu, suočena sa apsurdnošću njegove sudbine, udružuje sa odbacivanjem sve pretenciozne mudrosti kako bi nastala urnebesno komična priča gde se heroizam i legenda posmatraju kroz prizmu karikature i parodije.

„Ako ostavimo postrani fantastične elemente, ’Gde ptica peva najlepše’ žestoko je originalna priča o imigrantima koja kulminira piščevim rođenjem u Čileu 1929 – što je bio zamršen vremenski period u istoriji te nacije. Udružite to s poezijom, tarotom i jevrejskim misticizmom i oživljava nadrealna vizija jednog genija“, ističe Pablišers Vikli.

Alehandro Hodorovski
Alehandro Hodorovski

Alehandro Hodorovski je čileansko-francuski scenarista, reditelj, glumac, pisac, muzičar, pisac stripova i duhovni guru, najpoznatiji po svojim avangardnim filmovima „Fando i Lis“ (1968), „El Topo“ (1970) – koji je postao kultni hit i uveo fenomen „ponoćni film“ – „Sveta planina“ (1973) i „Sveta krv“ (1989). Kao što svedoči nedavni film „Dina Hodorovskog“, 1975. počeo je da radi na kolosalnoj adaptaciji „Dine“ Frenka Herberta – gde je trebalo da glume Orson Vels i Salvador Dali a muziku da uradi Pink Flojd – koja nikad nije završena. (Verziju „Dine“ kasnije je snimio Dejvid Linč, a okupljeni kreativni tim Hodorovski uticao je na generaciju naučno-fantastičnih reditelja.) Nedavno, posle dvadeset trogodišnjeg odsustva sa filmskog platna, Hodorovski je snimio autobiografski film „Ples stvarnosti“, o odrastanju u čileanskom rudarskom gradu. U njegovim filmovima pojavili su se i on sam, i njegova prva žena Valeri, i njegovi sinovi Brontis, Aksel i Adan.

Cirkuski klovn i lutkar u mladosti, Hodorovski je otišao u Pariz u dvadeset trećoj godini da uči pantomimu kod Marsela Marsoa. Tu se sprijateljio s nadrealistima Rolanom Toporom i Fernandom Arabalom i njih trojica su 1962. obrazovali „Panični pokret“, kolektiv izvođačkih umetnosti inspirisan Luisom Bunjuelom i Antoninom Artaom, nazvan u čast boga Pana. Hodorovski je postao stručnjak za tarot i plodan pisac romana, poezije, kratkih priča, eseja, dela o tarotu i „psihomagijskom“ isceljenju, više od trideset uspešnih stripova, među kojima su i „Inkal“, „Tehnosveštenici“ i serijal „Metabaroni“, radeći s tako cenjenim umetnicima kao što su Mebijus (Žan Žiro) i Žorž Bes.