Haruki Murakami

Nova knjiga Harukija Murakamija stiže tokom aprila

Haruki MurakamiNakon tri godine čekanja, ljubitelji književnih dela Harukija Murakamija imaće priliku da pročitaju novu knjigu ovog autora, koji spada u red najznačajnijih savremenih japanskih pisaca.

Njegovo poslednje delo, završni deo trilogije “1Q84” objavljeno je u aprilu 2010. godine, a slučaj je hteo da objavljivanje nove, trinaeste po redu Murkamijeva knjige, bude najavljeno za april ove godine.

Ipak, iako se već najavljuje novo delo, ono je za sada u potpunosti obavijeno velom tajne. Nepoznat je naziv, nepoznata je radnja i bilo koji drugi detalj u vezi ovog književnog ostvarenja. Ovakav potez tokijskog izdavača “Bungeishunju”, japanska štampa ocenjuje kao najgoru najavu neke nove knjige svih vremena.

Murakami je svetskoj čitalačkoj publici najpoznatiji po delima: “Norveška šuma” (1987), “Igraj, igraj, igraj” (1988), “Kafka na obali” (2002), “Južno od granice, zapadno od sunca” (1992), “Fliper” (1973), a ljubiteljima fantastike posebno je poznat po žanrovskom koktelu sajber-panka, kafkijanske fantazije i mitske građe – romanu “Okorela zemlja čuda i Kraj sveta” (1985).

Tokom trogodišnje pauze u objavljivanju novih proznih dela, Murakami je bio aktivan na prevodilačkom planu, prevevši na japanski jezik delo Šela Silverstina “Giving Tree”, a takođe, objavio je i knjigu razgovora sa slavnim japanskim dirigentom Seiđi Ozavom, “Ozawa Seiji-san to Ongaku ni Tsuite Hanashi o Suru” (Razgovarao sam sa Seiđi Ozavom o muzici).