Nauka Disksveta - Teri Pračet

NAUKA DISKSVETA – o vešticama, čarobnjacima i naučnim principima

Izdavačka kuća ŽIR nedavno je objavila roman Nauka Disksveta, koji predstavlja prvu knjigu iz istoimenog četvorodelnog serijala koji je Teri Pračet napisao zajedno sa dvojicom popularizatora nauke i matematičarima Ijanom Stjuartom i Džekom Koenom. Knjiga je prvi put objavljena na engleskom jeziku 1999. godine, a pred domaćim čitaocima se nalazi prevod drugog, revidiranog i dopunjenog izdanja.

Nauka Disksveta donosi inverznu priču o Pračetovom iščašenom univerzumu i pokušava da odgovori na pitanje „da li čarolija Disksveta, sa svojim ekscentričnim magovima, prizemnim vešticama, dosadnim trolovima, zmajevima što rigaju vatru, psima koji govore i personifikovanom Smrću, može da nam kaže nešto o tvrdoj, racionalnoj, zemaljskoj nauci”?

Kada uzbudljivi eksperiment krene naopako, čarobnjaci Nevidljivog univerziteta otkrivaju da su slučajno stvorili novi univerzum. Unutar njega je planeta kojoj su nadenuli ime Krugosvet, neobično mesto gde ni magija ni zdrav razum nemaju bilo kakve šanse protiv logike. Univerzum je, naravno, ovaj naš. Krugosvet je Zemlja.

Ova originalna priča Terija Pračeta isprepletena je poglavljima Džeka Koena i Ijana Stjuarta, u kojima se na razumljiv i krajnje zabavan način objašnjavaju ključni naučni principi i teme, kao što su: teorija Velikog praska, evolucija, nuklearna energija, periodni sistem, teorija relativiteta…

Nauka Disksveta sadrži 424 strane i ilustrovana je radovima Pola Kidbija. Prevod potpisuje Ranko Trifković.

Trenutno je knjigu moguće naručiti od izdavača po promotivnoj ceni od 1.300 dinara. Akcija traje do 17. jula, a nakon tog datuma cena će biti 1.700 dinara. Redovna cena u knjižarama biće oko 2.000 dinara.

Nauka Disksveta - Teri Pračet, Ijan Stjuart, Džek Koen
NAUKA DISKSVETA – Teri Pračet, Ijan Stjuart, Džek Koen