Ričard Morgan - Digitalni ugljenik

Naučnofantastični hit “Digitalni ugljenik” objavljen na srpskom jeziku

Ričard Morgan - Digitalni ugljenik“Laguna” je nedavno objavila knjigu “Digitalni ugljenik” britanskog pisca naučne fantastike Ričarda Morgana, u prevodu Gorana Skrobonje. Reč je o uspešnoj žanrovskoj mešavini sajberpanka i noara, nagrađenoj prestižnim priznanjima za stvaralaštvo iz domena fantastike, kao što su nagrade “Artur Klark”, “Filip K. Dik” i “Džon V. Kembel”.

Radnja romana smeštena je pet stotina godina u budućnosti, u kojoj je moguće snimiti i iznova učitati sve podatke o pojedincu i njegovoj duši. Besmrtnost kloniranjem ili zamenom dotrajalih delova, dostupna je svim bogatašima koji su jedini u mogućnosti to da plate.

Istovremeno, Ujedinjene Nacije vladaju svemirskim prostranstvima i mnogobrojnim kolonijama uz pomoć jedinica posebno obučenih ratnika, kojima ne smetaju česte modifikacije tela, pa čak ni povremena smrt.

Bivši pripadnik ovih jedinica, Takeši Kovač, koji je i ranije bivao ubijan, poslednju smrt podnosi veoma teško. Odaslan sto osamdeset svetlosnih godina od kuće, učitan u telo u Bej Sitiju (nekadašnjem San Francisku, sada sa zarđalim, oronulim mostom Golden Gejt), uranja u mračno srce mutne, dalekosežne zavere gnusne čak i po merilima društva koje se prema “postojanju” ophodi kao prema nečemu što se može kupiti i prodati. Za Kovača je metak koji mu je prostrelio grudi tek početak…

Ričard Morgan je rođen 1965. godine. Nakon studija na Kembridžu počeo je da predaje engleski jezik kako bi proputovao svet. Četrnaest godina kasnije, objavio je svoj prvi roman “Digitalni ugljenik” (2002), kojim je stekao svetsku slavu. Prava na ekranizaciju ovog dela prodata su za milion dolara. Priča o antijunaku Takeši Kovaču, započeta “Digitalnim ugljenikom”, nastavljena je u knjigama “Broken Angels” (2003) i “Woken Furies” (2005).