Ljiljana Pešikan Ljuštanović

Nagrada ZLATNA KNJIGA Ljiljani Pešikan Ljuštanović

Biblioteka Matice srpske proslaviće svoj dan u četvrtak, 28. aprila, kada će biti uručena i Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske koja je ove godine pripala prof. dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović.

Žiri, koji su tvorili dr Milan Micić, Ljiljana Klevernić i dr Zoran Đerić, odluku da ugledna srpska istoričarka književnosti, antologičarka i bibliograf dobije najznačajnije priznanje BMS doneo je jednoglasno.

Akademska karijera Ljiljane Pešikan Ljuštanović u celosti je vezana za Filozofski fakultet u Novom Sadu, gde je doktorirala sa temom „Zmaj Despot Vuk — mit, istorija, pesma“. U zvanje redovnog profesora izabrana je 2010, a u zvanje emeritusa 2021. godine. Značajno je i njeno angažovana u radu Matice srpske: kao članica Uredništva Zbornika za slavistiku Matice srpske, od 2000. do 2012. godine (od 2000. do 2009. godine bila je sekretar Uredništva); glavna i odgovorna je urednica Leksikona srpskih pisaca; te članica Upravnog odbora Matice srpske i sekretar Leksikografskog odeljenja Matice srpske (u dva mandata). Uz to, bila je i odgovorna urednica časopisa za pozorišnu umetnost Scena (1990-1994), te urednica edicija Sterijinog pozorja (1990-1994).

Prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović objavila je preko 300 radova u stručnoj i naučnoj periodici, pre svega iz oblasti izučavanja južnoslovenskog i balkanskog književnog folklora i interdisciplinarnih studija o refleksima tradicionalne usmene književnosti i mitsko-obredne prakse balkanskih naroda u pisanoj književnosti. Autorka je i koautorka monografija: Poslovi i dani srpske pesničke tradicije; Zmaj Despot Vuk — mit, istorija, pesma; Stanaja selo zapali: Ogledi o usmenoj književnosti; Usmeno u pisanom; Kad je bila kneževa večera? ; Gospođi Alisinoj Desnoj nozi; Zatočnik pete sile: Fantastična proza Zorana Živkovića; Glavit junak i ostala gospoda: analize narodnih pesama; Pišem ti priču: Refleksi usmene književnosti i tradicionalne kulture u pisanoj književnosti i savremenoj kulturi Srba; Iza Alisinog ogledala: tipološki ogledi o fantastičnom romanu za decu. Prof. dr Ljiljana Pešikan-Ljuštanović priredila je, takođe, i pet antologija i antologijskih izbora.

Nagradu Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske čine povelja, plaketa, okrugli sto o delu dobitnika i zbornik radova s tog okruglog stola. Održavanje okruglog stola planirano je za novembar, dok će povelja i plaketa biti laureatkinji uručeni u sklopu obeležavanja Dana Biblioteke Matice srpske.

Tom prilikom biće uručene i Zahvalnice Biblioteke Matice srpske, i to Mariji Jovancai, Mariji Čurčić i Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Dan Biblioteke Matice srpske obeležava se u spomen na dan kada je 1864. godine doneta odluka o preseljenju Matice srpske i njene biblioteke iz Pešte u Novi Sad.

Izvor: Dnevnik.rs

Promocija knjige Ljiljane Pešikan Ljuštanović IZA ALISINOG OGLEDALA
Nagrada ZLATNA KNJIGA prof. dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović