Zatočnik pete sile

”Zatočnik pete sile” – studija o stvaralaštvu Zorana Živkovića

U okviru projekta Refestikon 2016 upravo je objavljena knjiga „Zatočnik pete sile – fantastična proza Zorana Živkovića“ dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović posvećena proznom delu najprevođenijeg domaćeg pisca i prvom laureatu Refestikonove nagrade „Zlatni zmaj“. Knjiga je objavljena u saradnji Radija Bijelo Polje i Filozofskog fakulteta iz Novog Sada.

Govoreći za emisiju Tema dana Radija Bijelo Polje, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, inače profesorka književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, navodi da je njena knjiga čitateljski pristup Živkovićevom delu.

„Ova knjiga je nastajala u jako dugom periodu. Ne mogu reći da je nastajala teško, jer po pravilu pišem o onome što volim da čitam. Volim fantastičnu prozu i volim prozu Zorana Živkovića, jer ga znam i pratim kao teoretičara i kao autora veoma dugo“, ističe profesorka Pešikan Ljuštanović.

Ona ističe da je pisanje ove teorijske analize bila prilično uzbudljiva avantura u kojoj je jako bitan udeo imao i Refestikon. „Mislim da je ova knjiga i neka vrsta potvrde da Refestikon ima svoj duboki smisao i da ima svoj podsticajni i stvaralački potencijal da se iz tog festivala mnogo šta dobro i lepo može izroditi“, ističe Ljiljana Pešikan Ljuštanović.

Ljiljana Pešikan - Ljuštanović
Ljiljana Pešikan – Ljuštanović

Ona otkriva da iako Živković na prvi pogled ne deluje komplikovano, ipak nije lak pisac za tumačenje.

„To je proza koja živi od nekakve svoje unutrašnje, intelektualne i književne estetske energije. Nije proza koja preko konotativnosti, preko govora o stvarnosti, podstiče na čitanje, ali jeste proza koja zahvata u meni veoma važan domen antropološke ubedljivosti. To je proza čiji su junaci za mene možda krajnji slučajevi, ali slučajevi čovekovog suočavanja, sa svetom, sa smrću, sa muzikom, sa kosmosom, sa nizom neizvesnih izmičućih stvari i oni se različito sa njima suočavaju“, smatra autorka ove studije.

Sa druge strane Zoran Živković, književnik o čijim delima se vodi polemika i u svetskim teorijskim i stručnim krugovima, dobitnik Svetske nagrade za fantastičnu književnost smatra da je reč o podvigu prve vrste.

„Napraviti takvu vrstu analize koja će ceo spisateljski život sažeti u jednu veliku rezultantu je mogao samo jaden veliki analitički um“, kaže Živković za Temu dana.

„Profesorka Pešikan Ljuštanović veoma minuciozno, pronicljivo, inteligentno, razmatra moj celokupan opus, sve ovo što sam napisao, 22 dela i najnoviji roman ‘Tumač fotografija’. To je rekapitularni pregled mog celokupnog proznog stavaralaštva i to je zapravo prva knjiga te vrste koja se pojavila“, napominje on i dodaje da će možda u budućnosti biti još sličnih knjiga, ali da će mu zbog tog prvenstva ova biti naročito draga.

Zoran Živković
Zoran Živković

Kao izdavači knjige potpisani su dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Ivana Živančević Sekeruš i direktor Lokalnog javnog emitera radija Bijelo Polje mr Dragić Rabrenović, koji je i urednik ovog izdanja. Recezenti su prof. dr Sava Damjanov i prof. dr Aleksandar Jerkov. Knjiga se sastoji od šest poglavlja i to:

  • Krugovi i petlje Živkovićeve fantastične proze;
  • Između priče i romana – mozaički i kratki romani Zorana Živkovića;
  • Knjiga – pisac – čitaoci šest lica jednog pisca;
  • Poigravanje žanrom krimi-trilogija Zorana Živkovića;
  • „Svaka čast zdravom razumu“ – humor u prozi Zorana Živkovića;
  • „Nijedna nit nije lišena stradanja“ – oblikovanje vremena u fantastičnoj prozi Zorana Živkovića.

Knjiga je nastala kao rezultat rada na projektu Aspekti identiteta i njihovo oblikovanje u srpskoj književnosti (broj 178005), koji se, pod rukovodstvom prof. dr Gorane Raičević, sprovodio na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, uz finansijsku pomoć Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije.

Objavljivanje knjige je podržano kroz projekat Regionalni festival fantastične književnosti Refestikon 2016, sufinansiran od strane Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija Crne Gore, koji je organizovao Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje.

Naslovnica knjige ''Zatočnik pete sile – fantastična proza Zorana Živkovića''
Naslovnica knjige ”Zatočnik pete sile – fantastična proza Zorana Živkovića”