Tajne priče - Mirjana Novaković

Predstavljanje zbirke ”Tajne priče” Mirjane Novaković

Podelite sadržaj:

U četvrtak 22. decembra 2016. godine (19.30h) u Maloj sali Kolarčeve zadužbine biće održana promocija zbirke „Tajne priče“ Mirjane Novaković. O knjizi će pored autorke govoriti Ljiljana Pešikan Ljuštanović i Vladislava Vojnović.

Zbirku „Tajne priče“ čini sedam pripovedaka različitih žanrova, koje predstavljaju satiričko-kritičku sliku stvarnosti i čiji su junaci ljudi koji uzaludno čeznu za srećom i potpunim samoostvarenjem.

„Pripovetke Mirjane Novaković poigravaju se žanrovskim konvencijama SF-priče, horora, krimi-priče, antiutopije, ali time se ne ukida njihov angažovani odnos prema socijalnoj stvarnosti autorke i njenih čitalaca. Tranzicijska stvarnost Srbije s kraja XX i početka XXI veka ulazi u ove pripovetke kao duhovita transpozicija poremećenog vrednosnog sistema, pa i kao fantastično otelovljenje ideoloških floskula, socijalnih apsurda i mitema na kojima on počiva. Time se u pripovedanju Mirjane Novaković ostvaruje unekoliko paradoksalni spoj distopije i žive, upečatljive, satiričko-kritičke slike stvarnosti. Na tom fonu, njeni junaci se grade kao oličenje uzaludne ljudske čežnje za punim samoostvarenjem i srećom iz koje se rađa čudo priče kao apsolutne laži i jedine istine za koju znamo“, ističe recenzent Ljiljana Pešikan Ljuštanović.

Mirjana Novaković (1966, Beograd), pripovedač i romansijer, do sada je objavila zbirku priča „Dunavski apokrifi“ (1996) i romane „Strah i njegov sluga“ (1999, nagrada „Isidora Sekulić“, najuži izbor za Ninovu nagradu) i „Johann’s 501“ (2005). Njena prozna ostvarenja objavljena su na francuskom, engleskom i nemačkom jeziku.