Alisa iz ogledala

Promocija knjige Ljiljane Pešikan Ljuštanović IZA ALISINOG OGLEDALA

U ponedeljak 04. aprila 2022. godine s početkom u 19 časova, u organizaciji Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, održaće se onlajn promocija knjige Iza Alisinog ogledala: Tipološki ogledi o fantastičnom romanu za decu (2021) prof. dr Ljiljane Pešikan Ljuštanović.

U ovoj kompaktnoj monografiji, autorka analizira mogućnosti fantastičnog romana za decu i pokazuje širok raspon njegovih transformacija – od Kerolove Alise preko Nosovljevog Neznajka, pa do Knjige o groblju Nila Gejmena. Ljubiteljima fantastike biće zanimljivo i što su u analizu uključeni različiti srpski i regionalni autori književnosti ove provenijencije, od Uroša Petrovića i Zvonka Todorovskog do Ivane Nešić.

Ljiljana Pešikan-Ljuštanović je univerzitetska profesorka, teoretičarka i istoričarka srpske i drugih južnoslovenskih književnosti. Redovna je profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pored monografija i priređenih knjiga, objavila je i preko 200 radova u stručnoj i naučnoj periodici, većinom iz oblasti izučavanja balkanskog i južnoslovenskog književnog folklora i interdisciplinarnih studija o refleksima tradicionalne usmene književnosti i mitsko-obredne prakse balkanskih naroda u srpskoj i jugoslovenskoj dramaturgiji i pozorištu. Autorka je i mnogih radova o savremenom urbanom folkloru i književnosti za decu.

Promocija će uživo moći da se isprati na fejsbuk strani „Lazara Komarčića“, a ubrzo zatim snimak će se naći i na jutjub kanalu Društva.  

Ljiljana Pešikan Ljuštanović – IZA ALISINOG OGLEDALA