Divlja kapela - Dejan Ognjanović

Raspisana pretplata za zbirku horor priča Dejana Ognjanovića DIVLJA KAPELA

Dejan Ognjanović, poznati pisac i proučavalac horora u književnosti i na filmu, priprema samostalno izdanje svoje prve zbirke horor pripovedaka Divlja kapela i druge priče. Trenutno se knjiga nalazi u pripremi za štampu, a na svetlost dana bi trebalo da stigne sredinom maja.

Raspisana je pretplata, kako bi svi oni koji žele da pomognu ovaj izdavački poduhvat, to mogli da učine uplatom unapred. Imena svih pretplatnika naći će se na poslednjim stranicama izdanja, kao što je to bilo učinjeno i sa drugim autorskim izdanjima koja je Ognjanović ranije samostalno pripremio i objavio. Pretplata traje do 15. aprila 2022. godine.

Zbirku Divlja kapela i druge priče čini pet proznih ostvarenja folk horora i ruralne strave inspirisane srpskim paganskim nasleđem. Na planu podteksta – kako ističe autor – moglo bi se reći da sve te priče opisuju zemlju ozbiljno poljuljanih vrednosti, nejasne prošlosti i neizvesne budućnosti, zemlju sve izraženije jalovosti, raspadanja, pustoši, zemlju starih i izumirućih, obuzetu beznađem i neživotom…

U knjizi su zastupljene četiri pripovetke koje su ranije objavljivane u raznim antologijama: „Divlja kapela“, „Crni čovek“, „Noćenje“, „Sekta prljavih“, kao i pripovetka „Mladež“, koja će se pred čitaocima naći premijerno zahvaljujući ovom izdanju.

Pored navedenih priča, knjigu čini detaljna bibliografija i opširan pogovor u kome autor govori o svojim počecima pisanja, o svom odnosu prema kratkoj i dugoj prozi, i ponešto o tome koja su mesta, likovi i događaji nadahnuli zastupljene priče.

Opis priča:

1. DIVLJA KAPELA
Dvojica prijatelja putuju Srbijom u potrazi za slikovitim ruševinama iz prošlosti kao što su zidine starih tvrđava, pusti manastiri, polumrtva sela, stara groblja i vodenice, koje fotografišu za blog „Srpski gotik“. Međutim, na jednom putovanju naiđu na kapelu kraj puta u kojoj susretnu nešto što možda nije sasvim mrtvo… a što ima veze sa selom iza obližnjeg šumarka…

2. CRNI ČOVEK
Jedna žena u planinskom selu, nakon više spontanih pobačaja, nikako da rodi zdravo i živo dete. Ako već bog ne pomaže, možda će pomoći – Onaj Drugi? Ona potraži savet vračare iz susednog sela. Ispostavi se da, ako želi dete, mora da ode u jednu pećinu u šumi i tamo dočeka – Crnog Čoveka… Ova priča kazuje dešavanja koja su prethodila onima opisanim u romanu Zavodnik.

3. NOĆENJE
U mračnoj, olujnoj noći tajanstveni ćelavi putnik svrati u zabačeni motel daleko od bilo kog naselja. Motelijer nasluti mušteriju dubokog džepa i posebnih zahteva i pošalje mu u sobu dežurnu prostitutku. Međutim, oni će dobiti noć kakvoj se nisu nadali ni u najgorim košmarima…

4. SEKTA PRLJAVIH
Čovek se odrekne svih veza sa tzv. normalnim životom i počne da živi kao beskućnik. Isprva oseća pročišćenje zbog distance od sveta kojega se gadi, međutim, ubrzo od drugih lutalica dozna da na obodu ovog sveta margine, kraj zidina stare tvrđave, obitava sekta beskućnika od koje svi drugi zaziru. On oseti radoznalost i reši da im se približi…

5. MLADEŽ
Jedan čovek srednjih godina vozi noću kroz ruralne srpske predele i na ivici šume pokupi mladog autostopera. Između njih se razvije razgovor koji vremenom poprima sve zlokobnije, predatorske konotacije, ali ko se tu kojom stazom kreće i ka kojem se cilju zaputio – teško da ćete pogoditi pre samog kraja.

Po izgledu, štampi, povezu, formatu, ova knjiga je identična prethodnoj Ognjanovićevoj knjizi Prokletije“. Izdanje će imati 200 strana, tvrde korice (šiven povez) sa mat plastifikacijom, ilustrovani forzec i 15-ak atmosferičnih fotografija čiji je autor Toni Tošić.

Zbirka bi trebalo da izađe iz štampe sredinom maja, a cena u pretplati biće 800 dinara (+ poštanski troškovi).

Više informacija o knjizi i pretplati za zbirku Divlja kapela i druge priče, možete pronaći na Ognjanovićevom sajtu Cult of Ghoul.

DIVLJA KAPELA – Dejan Ognjanović