Horhe Luis Borhes

Na današnji dan rođen je Horhe Luis Borhes

Na današnji dan, 1899. godine u Buenos Ajresu je rođen Horhe Luis Borhes, slavni argentinski pripovedač, pesnik, prevodilac, esejista i veliki tumač književnosti.

Bio je jedan od najuticajnijih književnika XX veka. Presudno je uticao na hispanoameričku literaturu i značajno uticao na svetske književne tokove. Bio je jedan od osnivača „latinoameričke fantastike“.

Najpoznatiji je po kratkim pričama, ali je, takođe, pisao i pesme, eseje, književne kritike. Uređivao je brojne antologije i bavio se prevođenjem sa engleskog, francuskog i nemačkog na španski jezik.

U svojim delima Borhes je dovodio u vezu grčke, kineske, argentinske i skandinavske mitove i legende, jevrejsku mistiku, nemačku filozofiju i špansku, francusku, italijansku i anglosaksonsku književnost. Nesvakidašnji spoj erudicije, fantastike i egzotike u njegovim kratkim pričama snažno je uticao kako na latino-američke tako i na evropske pisce.

Većina njegovih najpoznatijih priča bavi se prirodom vremena, beskrajem, ogledalima, lavirintima, stvarnošću, identitetom.

Neka od njegovih najznačajnijih dela su: Univerzalna istorija beščašća (1935), Istorija večnosti (1936), Maštarije (1944), Alef (1949), Druga istraživanja (1952), Drugi, isti (1964), Pohvala senke (1969), Brodijev izveštaj (1970), Peščana knjiga (1975), Istorija noći (1977), Lozinka (1981), Atlas (1984).

Horhe Luis Borhes preminuo je u Ženevi 14. juna 1986. godine.

Horhe Luis Borhes