Džejms G. Balard

Na današnji dan pre 85 godina rođen Džejms G. Balard

Džejms G. Balard rođen je 15. novembra 1930. godine u Šangaju. Bio je engleski pisac romana i pripovedaka, istaknuti pripadnik takozvanog novog talasa u žanru naučne fantastike.

Detinjstvo je proveo sa roditeljima u Šangaju. Njegov otac je rukovodio uspešnom tekstilnom firmom, pre Drugog svetskog rata. Nakon više od dve godine provedene u japanskom zarobljeništvu, porodica se vratila u Veliku Britaniju, gde je Balard nastavio školovanje. Pohađao je studije medicine na Univerzitetu Kembridž, pre nego što je odlučio da započne karijeru pisca.

Tokom više od 50 godina književne karijere, Balard je stekao status kultnog pisca. Njegovo pronicljivo i vizionarsko viđenje života sadašnjice pretočeno je u više brilijantnih, snažnih romana koji su objavljeni širom sveta.

Njegov opus čini 18 romana i više od 25 zbirki kratkih priča. Mada tematski šaroliku, Balardovu prozu karakteriše vanredna atmosfera, primirenost govora, tananost u karakterizaciji likova a vrlo često je prisutna i nota ironije pa i cinizma.

Njegovi najpoznatiji naučnofantastični romani su „Potopljeni svet“ (1962), „Zapaljeni svet“ (1964), „Kristalni svet“ (1966), „Sudar“ (1973), „Oblakoder“ (1975) itd.

Jedno od njegovih najkontraverznijih dela „Sudar“ govori o ljudima koje seksualno uzbuđuju saobraćajne nesreće. Po tom romanu snimljen je i istoimeni film, u režiji Dejvida Kronenberga.

Glavni lik u romanu „Sudar“ zove se Džejms Balard i živi u Šepertonu, kao i pisac lično, mada se ostali biografski podaci ne podudaraju. Zanimljivo je da je pisac doživeo tešku saobraćajnu nesreću nedugo po završetku pisanja tog romana.

Slavu u mejnstrim krugovima Balard je stekao romanom „Carstvo sunca“ 1984. godine, u kome opisuje godine života provedene u Šangaju i logoru Langhua. Po ovom romanu je 1987. snimljen i film u režiji Stivena Spilberga.

Časopis Tajms je 2008. godine uvrstio Balarda na listu pedeset najvećih posleratnih pisaca.

Džejms Balard preminuo je 2009. godine nakon duže i teške bolesti. Poslednja knjiga koja mu je za života štampana bila je autobiografija „Miracles of Life“, koju je napisao tokom bolesti.