Dž.K. Rouling - Hari Poter i kamen mudrosti

Ljubitelji Harija Potera tolerantniji i protiv nasilja

Podelite sadržaj:

Harry Potter and the Psilosophers StoneAmerički politikolog Entoni Giržinski u svojoj studiji “Harry Potter and the Millenials” iznosi tvrdnju da su čitaoci sedmodelnog serijala romana o Hariju Poteru tolerantniji i protiv nasilja.

Giržinski, inače profesor na Univerzitetu u Vermontu, intervjuisao je oko hiljadu i po današnjih studenata s desetak američkih univerziteta, koji su odrastali čitajući Dž.K. Rouling, a rezultati pokazuju da su obožavaoci Harija Potera izrasli u tolerantnije ljude od svojih vršnjaka. Obožavaoci Potera su, navodi se u knjizi, zaokupljeni ravnopravnošću ljudi, sumnjičavo gledaju na etablirane autoritete, odbijaju nasilje i osuđuju mučenje, imaju zdravu dozu skepse, ali i manju količinu cinizma od uobičajene.

Politikolog Giržinski naglašava da se ovakvi rezultati ne odnose na sve one mlade rođene između 1982. i 2002, koji su čitali dosta knjiga, nego baš na obožavaoce Harija Potera, na koje je očigledno značajno uticalo sve što su pročitali u serijalu Dž.K. Rouling. Na primer, 83 posto ispitanih reklo je da su na vladavinu Džordža V. Buša gledali izuzetno negativno. Entoni Giržinski zato zaključuje da je Hari Poter izvršio ogroman uticaj na svoje čitaoce i da se to može uporediti samo s tragovima koje su iza sebe ostavili “Ratovi zvezda” Džordža Lukasa.