Angela Zomer Bodenburg - Mali vampir

Prve dve knjige iz serijala “Mali vampir” objavljene na srpskom jeziku

Angela Zomer Bodenburg - Mali vampirBeogradska izdavačka kuća “Propolis Books” objavila je prve dve knjige iz serijala “Mali vampir” nemačke književnice Angele Zomer-Bodenburg. Knjige pod nazivom “Mali vampir” i “Mali vampir nema gde da spava” čitaoce uvode u zabavne avanture dva neobična drugara: dečaka Antona i dečaka-vampira Rudigera. Ovaj serijal započet je 1979. godine na osnovu kratkih priča, koje je Angela Zomer-Bodenburg pisala od 1976, i trenutno sadrži dvadeset naslova.

Prva knjiga, “Mali vampir”, čitaocima predstavlja devetogodišnjeg Antona koji obožava da čita uzbudljive i jezive priče. Najdraže su mu priče o vampirima sa čijim je životnim navikama upoznat do u tančine. Jedne subotnje večeri, na simsu svog prozora ugledaće pravog vampira – dečaka po imenu Rudiger fon Šloterštajn. Njihov susret prerašće u veliko prijateljstvo, iz kojeg će se izroditi uzbudljive avanture pune neobičnih i smešnih situacija.

U drugoj knjizi “Mali vampir nema gde da spava” Rudiger biva isteran iz grobnice, jer je njegova porodica shvatila da se druži sa ljudima – što je nedopustivo za pripadnike njegove vrste. Sa druge strane, Antonovi roditelji Rudigera smatraju pomalo čudnim dečakom, ali ni ne pomišljaju na mogućnost da je on vampir. Stvari počinju da se komplikuju kada Rudiger saopšti Antonu da nema gde da živi i zamoli ga da se preseli u podrum njegove kuće.

Angela Zomer-Bodenburg (65) je studirala pedagogiju, sociologiju i psihologiju. Radila je 12 godina kao učiteljica u osnovnoj školi u Hamburgu, a sada živi u Silver Sitiju u Novom Meksiku, SAD, gde piše i slika. Njene knjige o malom vampiru prevedene su na 30 jezika, a prema njima su snimljene dve televizijske serije, jedan igrani film, urađeni su stripovi, mjuzikl i pozorišna predstava.