Stiven King - Joyland

“Joyland” emotivno najintenzivniji roman Stivena Kinga

Stiven King - JoylandNovi roman Stivena Kinga “Joyland”, koji je za tržišta unutar engleskog govornog područja objavljen početkom juna, dobija uglavnom pozitivne kritike, uz ocenu da je to jedan od emotivno najintenzivnijih romana slavnog majstora horora.

Radnja je smeštena u 1973. godinu, i prati dogodovštine 21-godišnjeg stidljivog mladića Divajna Džonsa, koji odlučuje da se preko leta zaposli u zabavnom parku u kome je 1969. na svirep način ubijena jedna devojka. Sezonski posao će mu se učiniti kao odličan izbor, nakon što se uspešno uklopi među ostalo osoblje parka, izbavi jednu devojku iz opasne situacije i doživi prvu pravu veliku ljubav. Međutim, Divajnov život i životi ljudi iz njegovog okruženja, potpuno će se promeniti kada mladić odluči da reši slučaj ubijene devojke, čiji se duh povremeno pojavljuje u zabavnom parku.

Roman “Joyland” je objavljen pod etiketom izdavačke kuće “Hard Case Crime” specijalizovane za krimiće. Ipak, londonski “Gardijan” knjigu opisuje kao mnogo dublju i promišljeniju, nego što se to na prvi mah može pretpostaviti, i pravi paralelu sa Kingovom pričom “The Body”, prema kojoj je Rob Rajner 1986. godine snimio film “Stand By Me”. 

Kritičari ističu da novi Kingov roman odiše ljudskom toplinom i nostalgijom za prošlim vremenima, te da autor i u ovom delu do detalja verno opisuje vreme i mesto dešavanja radnje.

Knjiga sadrži oko tri stotine strana i na izričit zahtev autora objavljena je samo u štampanom obliku.