Gospodar prstenova - Tolkin

Izdanje GOSPODARA PRSTENOVA sa ilustracijama Dž.R.R. Tolkina

Prema najavama iz Harper Kolinsa, tokom oktobra 2021. bi trebalo da bude objavljeno novo izdanje Gospodara prstenova na engleskom jeziku u kome će po prvi put nakon 1954. godine biti štampane ilustracije koje je uradio lično Dž.R.R. Tolkin. Izdanje će istovremeno biti objavljeno i u Severnoj Americi.

Zamenik direktora Harper Kolinsa, Kris Smit, tim povodom je rekao: „Poput brojnih mladih čitalaca, i ja sam bio fasciniran Tolkinovim sjajnim ilustracijama koje su išle uz knjigu Hobit. Te slike, pogotovo ona koja krasi korice same knjige, danas su voljene gotovo isto koliko i priča koju oslikavaju. Uprkos tome, autor, u svojoj skromnosti po kojoj je takođe bio poznat, nije želeo da ističe još jedan redak umetnički talenat koji je imao, i to bez formalnog školovanja. Ta skromnost doprinela je tome da za Tolkinovog života vrlo malo njegovih likovnih radova bude viđeno, osim u nekoliko akademskih izdanja“.

Takvo stanje stvari promenilo se 2018. godine kada su održane rekordno posećene izložbe Tolkinovih likovnih radova u Oksfordu, Njujorku i Parizu, na kojima su među eksponatima bile izložene slike, crteži, skice i mape koje je slavni pisac stvarao dok je pisao Gospodara prstenova.

„Iako ih je stvarao samo za svoju dušu i kao reference za pisano delo, nakon izvanrednog uspeha na izložbama i pozitivnog odgovora publike na Tolkina kao likovnog stvaraoca, učinilo nam se prikladnim da konačno ponovo spojimo te radove sa njegovim proznim delima kojima daju posebnu snagu, i drago nam je što ćemo na taj način omogućiti čitaocima da ponovo uživaju u Tolkinovom remek-delu.“

U ovom posebnom izdanju Gospodara prstenova, naći će se preko trideset Tolkinovih ilustracija koje do sada nikada nisu objavljene u okviru trilogije.

Dž.R.R. Tolkin – GOSPODAR PRSTENOVA