Dž.R.R. Tolkin

Zanimljivosti iz beleški Tolkinove mape Srednje zemlje

Nedavno otkrivena mapa Srednje zemlje sa Tolkinovim beleškama, našla se u prodaji u Oksfordu, za čak 60 000 funti.

Mapa je pronađena u primerku „Gospodara prstenova“ koji je pripadao ilustratorki Polini Bejns, a jednu od brojnih zanimljivosti koju donosi predstavlja autorova primedba da je lokacija Hobitona „približno na istoj geografskoj širini kao Oksford“.

Mapa se trenutno nalazi u posedu izdavačke kuće Blekvel, čiji predstavnici ističu da ona pruža nagoveštaje da je Ravena možda bila inspiracija za Minas Tirit, kao i da druge referentne tačke kojima se Tolkin služio uključuju Beograd, Kipar i Jerusalim.

Sem geografskih odrednica, u beleškama su prisutne prepravke naziva pojedinih mesta, dodatna imena i brojne sugestije o flori i fauni u različitim predelima Srednje zemlje, što sve ukazuje na količinu pažnje koju je Tolkin posvećivao i najmanjim detaljima.

Henri Got, stručnjak za prva izdanja u Blekvelu, ističe da je mapa „uzbudljivo i važno otkriće“, između ostalog i zato što pokazuje stepen saradnje između autora i ilustatora u njenom stvaranju – koji prethodno nije bio očigledan – ali i zbog toga što pruža uvid u kreativni proces kojim je nastala.

Tolkinova mapa Srednje zemlje
Tolkinova mapa Srednje zemlje
Piščeve beleške
Piščeve beleške