Izdanje francuskog časopisa posvećeno Miloradu Paviću

Milorad PavićMartovski broj časopisa “Serbica”, koji izdaje Université Michel de Montaigne – Bordeaux 3, objavio je specijalni broj (dosije) posvećen Miloradu Paviću pod naslovom “Prvi pisac XXI veka” (“Le premier écrivain du XXIe siècle”).

Na adresi www.serbica.fr, pored odlomaka iz četiri Pavićeve knjige i Autobiografije, koje je prevela Marija Bežanovska, objavljen je niz drugih priloga: dva eseja o “Hazarskom rečniku” iz pera univerzitetskih profesora u Francuskoj, Sanje Bošković i Borisa Lazića, dva intervjua sa Pavićem, dva priloga prof. Milivoja Srebra – portret pisca i studija o recepciji Hazarskog rečnika na području frankofonije, kao i tekst francuske kritičarke Nikol Kazanove (Nicole Cazanova) o “Unutrašnjoj strani vetra”. U temat je uključena detaljna bibliografija o Pavićevim prevedenim knjigama na francuskom i spisak objavljenih tekstova o piscu u francuskoj štampi i periodici.

Do sada je prevedeno osam Pavićevih knjiga u Francuskoj, a trenutno izdavač “Lièvre Lunaire” priprema bibliofilsko izdanje nekoliko Pavićevih priča. Milorad Pavić je bio gost čuvenog Bernara Pivoa u njegovoj kultnoj emisiji “Apostrof”, predstava “Hazarski rečnik” igrana je po zamkovima Francuske, a izdavač “Belfon” (“Belfond”) je uveliko zaslužan za planetarnu slavu “Hazarskog rečnika”.