Daglas Adams

Google u čast Daglasa Adamsa

Daglas AdamsNajpoznatiji internet pretraživač “Google” posvetio je danas logo u čast Daglasa Adamsa, britanskog radio-dramaturga i pisca, koji je rođen na današnji dan 1952. godine.

Adams je bio najpoznatiji po serijalu knjiga “Vodič kroz galaksiju za autostopere”. Za njegovog života ovaj serijal je bio prodat u više od petnaest miliona primeraka.

Prema Adamsu, ideja za “Vodič kroz galaksiju za autostopere” nastala je kada je pijan ležao u polju u Inzbruku, u Austriji, gledajući zvezde. Lutao je noseći knjigu “Vodič kroz Evropu za autostopere” kada je naišao na grad gde niko nije pričao za njega razumljivim jezikom. Kada se napio i otišao u polje da spava, bio je inspirisan nemogućnošću da komunicira sa ljudima iz tog grada. 

Adamsov “Autostoperski vodič kroz galaksiju” prvobitno je, krajem sedamdesetih godina, emitovan kao šestodelni radiodramski serijal na BBC radiju. Kasnije je delo zaživelo u vidu knjiškog serijala, poznatijeg kao “trilogija u pet delova”, kog su činili naslovi: “Autostoperski vodič kroz galaksiju” (1979), “Restoran na kraju Vaseljene” (1980), “Život, Vaseljena i sve ostalo” (1982),”Do viđenja i hvala na svim ribama” (1985) i “Uglavnom bezopasni” (1992).

Prema ovom serijalu napravljene su brojne kompjuterske igre, nacrtani stripovi, snimljena istoimena igrana TV serija, a 2005. godine i filmska adaptacija.

Daglas Adams umro je 11. maja 2001. godine u američkom gradu Santa Barbara.