Filip Pulman - Njegova mračna tkanja

Filip Pulman najavio nova tri dela ”Njegovih mračnih tkanja”

Pisac Filip Pulman najavio je da u oktobru izlazi prvi deo nove trilogije iz serijala „Njegova mračna tkanja“ – javlja PISB.

Nova trilogija zvaće se „Knjiga praha“ (The Book of Dust), i pisac se pomučio da objasni da li je u pitanju nastavak ili uvodna priča u prethodne tri knjige.

„To je pitanje koje me najčešće pitaju na Twitteru. Odgovor je komplikovan. Nova priča počinje desetak godina pre knjige ‘Severna svetlost’, i završava se desetak godina nakon kraja ‘Ćilibarskog durbina’“, objasnio je on.

U centru priče je borba između despotske i totalitarističke organizacije koja želi da uguši radoznalost, i onih koji se bore za slobodu misli i govora. Pulman nije otkrio nikakve druge detalje zapleta.

Prvi serijal obuhvatio je knjige „Severna svetlost“ (1995), „Čudotvorni nož“ (1997) i „Ćilibarski durbin“ (2000), i pratio Lajru Belakvu i Vila Parija u potrazi za čudotvornim „prahom“, u svetu u kom ljudska bića imaju daimone, manifestacije duha u obliku životinja, koje ih svuda prate.

Pre deset godina, snimljena je i adaptacija prve knjige „Zlatni kompas“ (pod tim nazivom knjiga je objavljena u Americi), sa Nikol Kidman, Danijelom Krejgom i Evom Grin u glavnim ulogama. Međutim, kritika je „sahranila“ film i produkcija je odustala od snimanja nastavaka.

Filip Pulman
Filip Pulman