Metro 2035 - Dmitrij Gluhovski

Predstavljanje romana ”Metro 2035” Dmitrija Gluhovskog

Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u ponedeljak 20. februara u 19 časova organizuje predstavljanje romana „Metro 2035“ Dmitrija Gluhovskog.

Promocija će se održati u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, a o knjizi će govoriti urednica izdanja Anja Marković i pisac Pavle Zelić.

Pojava besplatnog internet-romana „Metro 2033“ svojevremeno je predstavljalo novu fazu u razvoju književnosti: interaktivnu književnost – u kojoj je došlo do učešća čitalaca u pisanju knjige, kreiranju alternativne stvarnosti.

Naučnofantastični romani „Metro 2033“ i „Metro 2034“ daju viziju života posle nuklearne katastrofe i predstavljaju antiutopiju XXI veka, a izraženo mesto u njima imaju društvena kritika i politička satira.

Pojavom video igrica inspirisanih pričom o junacima podzemnog sveta u kome je svaka stanica metroa postala zasebna država koja se grčevito bori za opstanak pred mutantima koji su nastali na površini zemlje posle atomskog rata, „Metro 2033“ i „Metro 2034“ postaju globalni fenomen. „Metro 2035“ ─ konačno otkriva istinu!

Dmitrij Gluhovski rođen je 1979. godine. Živeo je i školovao se u Izraelu, Nemačkoj i Francuskoj. Sa prvim romanom, „Metro 2033“, postaje jedan od najčitanijih pisaca u Rusiji. Iako se prvo pojavljuje kao besplatan internet-roman, u štampanom izdanju postaje planetarni fenomen. Ubrzo se pojavljuje i jedna od najpoznatijih igrica pod istim naslovom, a velika armija obožavalaca ove postapokaliptične priče sa nestrpljenjem očekuje holivudski film. Posle „Metroa 2033“, sledi roman „Sumrak“ i nastavci „Metro 2034“ i „Metro 2035“.

Gluhovski pokreće i sopstvenu ediciju, pozivajući autore širom sveta da ponude svoju viziju života  posle nuklearne katastrofe. Do sada se pojavilo više romana koji uspešno nastavljaju ideju o ljudima koji se bore da prežive u podzemnom svetu.

Dmitrij Gluhovski živi i radi u Moskvi.

Dmitrij Gluhovski
Dmitrij Gluhovski