Kris Beket - Dark Eden

“Fantastična čitaonica” posvećena SF romanu “Dark Eden” Krisa Beketa

Podelite sadržaj:

Kris Beket - Dark EdenU ponedeljak 28. oktobra 2013. godine (19h) u okviru redovne tribine Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, u Maloj sali Doma omladine Beograda, biće upriličeno novo izdanje “Fantastične čitaonice”, koja će ovog puta biti posvećena romanu “Dark Eden” britanskog pisca Krisa Beketa.

Ovaj roman je bio u užem izboru za BSFA (fanovska nagrada Britanskog društva za naučnu fantastiku), a osvojio je nagradu “Artur Č. Klark” (žirirana nagrada Britanskog društva za naučnu fantastiku) što svedoči da je zapažen i od strane publike i od strane kritike.

Eden je planeta bez sunca, a toplotu dobija od svog usijanog jezgra. Život na Edenu se razvio u specifičnim uslovima slabog ali postojanog svetla hiljada zvezda na večno tamnom nebu. Pet stotina ljudi živi na Edenu, svi potomci dvoje preživelih svemirskih brodolomaca, u malenoj izolovanoj dolini. Sanjaju o povratku na Zemlju, “gde svetlo i toplota ne isijavaju iz drveća, već sa velike zvezde na nebu”. Kad odlučna grupica reši da se odvoji, napusti okrilje Porodice i sigurnost doline, i potraži preko potrebni novi životni prostor, doneće razdor i sukob u njihov skučeni svet.

Moderator “Fantastične čitaonice” je Bojan Butković.