Elektronsko oživljavanje časopisa “Amazing Stories”

Amazing Stories - Relaunch PrelaunchStiv Dejvidson, koji je prošle godine otkupio prava na ime jednog od najstarijih štampanih časopisa posvećenih fantastici, “Amazing Stories”, pokrenuo je 01. jula ove godine probni, nulti broj nove inkarnacije časopisa, ali – u elektronskoj formi.

Preliminarni broj magazina nazvan “Relaunch Prelaunch” dostupan je na veb adresi www.amazingstoriesmag.com. Sadrži kratke priče, esejističke kolumne i uvodnik u kome se nagoveštava da namere novog uredništva obuhvataju više od same revitalizacije časopisa.

Međutim, za takav projekat potrebna su nemala sredstva, što iziskuje veliku podršku ljubitelja fantastike a posebno poštovalaca ovog časopisa. U potrazi za potencijalnim sponzorima i donatorima, uredništvo će predstaviti koncept novog starog magazina “Amazing Stories” na predstojećim velikim američkim konvencijama “Comic Con” u San Dijegu i “Readercon” na Istočnoj obali. Elektronska verzija časopisa biće podrška tim aktivnostima.

Magazin “Amazing Stories” je 1926. godine pokrenuo izdavač Hugo Gernsbak. To je bio prvi časopis posvećen isključivo literarnim delima iz žanra naučne fantastike. Sa dužim ili kraćim prekidima, časopis je izlazio do 2005. godine, a interesantno je da je magazinu više puta delimično menjano ime. “Amazing Science Fiction”, “Amazing Science Fiction Stories”, “Amazing Science Fiction Stories Combined with Fantastic” samo su neki od naziva koje je ovaj časopis imao u svojoj dugoj i burnoj istoriji.

Jedan od urednika nove inkarnacije magazina je velikan naučno-fantastične književnosti Robert Silverberg.