Herman - Džeremaja

“Džeremaja” ponovo pred srpskim čitaocima

Herman - DžeremajaU Evropi, pa i Srbiji, verovatno ne postoji ljubitelj stripa koji nije čuo za Hermana, belgijskog strip autora poznatog po serijalima “Tornjevi Boa Morije”. “Komanči”, a pre svih “Džeremaji”.

Kako javlja Tanjug, izdavačka kuća “Čarobna knjiga“, koja se specijalizovala kao izdavač žanrovske literature da bi se posle decenije rada otisnula u, za ovu sredinu, opasne i neisplative vode – strip, upravo je objavila prve tri sveske “Džeremaje” u jednom tomu, na luksuznom papiru, u boji, tvrdom povezu i sa dobrim predogovorom. Baš kako bi pravi strip album i trebalo da izgleda.

Za one koji možda ne znaju, “Džeremaja” je Hermanovo “čedo”, strip koji je on i ilustrovao i radio scenario i koji i dalje stvara uprkos poznom životnom dobu (1938) – najnovija epizoda “Džeremaje” pojavila se na francuskom u februaru 2013.

Smešten u postapokaliptičnu Ameriku koju su rasni sukobi vratili u srednji vek, “Džeremaja” je prvi put objavljen krajem 1970-ih, najpre u nemačkom magazinu “Zak”, a ubrzo potom i u “našim” strip revijama i listovima, uključujući i “Politikin zabavnik”.

Glavni junaci serijala koji sada već ima tridesetak tomova su Džeremaja i Kurdi Maloj koji putuju opustošenom Amerikom gde susreću razne ljude i upadaju u brojne situacije i nevolje.

Kombinacija gotovo filmskog kadridanja, dobrog crteža, uzbudljive priče smeštene u neku vrstu Divljeg zapada, kao i dopadljivi likovi – Džeremaja kao dobar i naivan junak i Kurdi kao snalažnjivi zlica mekog srca, učinili su “Džeremaju” hit stripom u Evropi.

U Americi ovaj strip nije imao dobru “prođu”, verovatno zbog različitih ukusa američke i evropske strip zajednice, ali je 2002. pretočen u TV seriju sa Lukom Perijem (Beverli Hils 90210) i Malkomom Džamalom Vornerom u glavnim ulogama.

Zanimljivo je da je Peri ovde igrao Džeremaju, iako bi mu možda više legla uloga Kurdija, dok je Afroamerikanac igrao Maloja. Serija je trajala dve sezone, ali osim imena glavnih junaka i postapokaliptičnog okruženja, nije imala nikakve druge dodirne tačke sa strip serijom.

Osnivač i glavni urednik “Čarobne knjige” (koja je za Sajam knjiga objavila i prvi tom u boji strip klasika “Princ Valijant” Harolda Fostera i za 2014. planira i drugi) Borislav Pantić rešen je da nastavi objavljivanje serijala “Džeremaja” ukoliko poklonici stripa pokažu interesovanje.

 Herman - Džeremaja