SReten Petrović - Srpska mitologija u verovanju, običajima i ritualima

Dopunjeno izdanje studije ”Srpska mitologija – U verovanju, običajima i ritualu”

Sreten Petrović - Srpska mitologija: U verovanju, običajima i ritualuDereta” je nedavno objavila dopunjeno izdanje studije “Srpska mitologija – U verovanju, običajima i ritualu” profesora Sretena Petrovića. Ovo delo smatra se jednim od najobimnijih i najvažnijih u proučavanju ne samo srpske, već i slovenske mitologije.

Na gotovo hiljadu strana, koliko broji ova publikacija, predstavljene su osnove etnoloških studija mitološkog sistema Starih Slovena, posebno Srba, ali i naroda iz bliskog okruženja. U knjizi se možda i po prvi put tematizuje uloga Slovena u širokom kontekstu celokupne civilizacije, ali i njihova karakterologija koja svakako doprinosi ideji konstituisanja kompaktnijeg sistema slovenske mitologije i njenog odnosa prema drugim mitologijama. Profesor Petrović razmatra i opšte principe religioznosti od animologije i demonologije pa sve do sistematskog zasnivanja mitološkog sistema, kao i srpsko-slovenski mit u običajnoj praksi. Knjiga je obogaćena brojnim ilustracijama i mapama koje će čitaocu pomoći u kvalitetnijem i lakšem savladavanju eventualnih nedoumica.

Sreten Petrović rođen je 1940. godine u Svrljigu. Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetetu u Beogradu. Od 1969. godine radi na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde 1982. godine dobija zvanje redovnog profesora. Predaje Kulturologiju, Uvod u estetiku i Kulturnu istoriju Srba. Doktorsku titulu dobio je 1971. godine za tezu o Šelingovoj estetici, mitologiji i filozofiji. Kao gostujući profesor predavao je i na Ljubljanskom univerzitetu (1975— 1978), na Filozofskom fakultetetu u Nišu (1971 — 1981), na Filozofskom fakultetetu u Beogradu, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je od 1985. do 1988. predavao Estetiku. Član je AICA, glavni i odgovorni urednik časopisa “Etno-kulturološki zbornik”, član redakcije “Rečnika pojmova iz likovne umetnosti” pri SANU.

Za svoj naučni rad dobio je priznanja: “Veselin Masleša” u Sarajevu 1989. godine, nagradu Saveza jugoslovenskih izdavača 1989. godine, “Laza Kostić” u Novom Sadu 1997. godine. Do sada najznačajnim njegovim delom smatra se “Kulturologija”, izdata u Beogradu 2000. godine.

Predsednik je upravnog odbora Etno-kulturološke radionice osnovane 1994. u Svrljigu.

 

Sreten Petrović - Srpska mitologija