Aleksandar Tešić - Vitez zatočnik

Objavljen završni deo trilogije o Milošu Obiliću

Aleksandar Tešić - Vitez zatočnikPoslednji deo trilogije o Milošu Obiliću “Vitez zatočnik” Aleksandra Tešića, objavljen je u izdanju “Portalibrisa“.

Radnja romana vremenski je smeštena uoči Kosovskog boja i prati Obilićevu potragu za rogatom kacigom – ujediniteljskim simbolom boga Velesa – koja bi Knezu Lazaru podarila moć da ujedini narod u borbi protiv Turaka. Kroz ovu potragu, čitaoci će biti u prilici da upoznaju opasnosti zloglasne močvare Kolubare i Tamnave, osete užas bitke na Marici i žar pobede na Toplici, sagledaju raskoš i strahote sultanovog saraja, otkriju tajne laguma Golubačkog grada…

Aleksandar Tešić je na ideju za pisanje epske fantastike zasnovane na srpskoj i slovenskoj mitologiji došao čitajući dela profesora Sretena Petrovića. Tokom rada na trilogiji “Kosingas”, javila se potreba za pisanjem serijala knjiga posvećenih velikom srpskom srednjovekovnom junaku. Prvobitno je planirano da saga o Obiliću bude napisana u dva toma, ali je zahvaljujući otkrivanju brojnih neočekivanih pojedinosti iz života junaka, autor odlučio da napiše i treću knjigu.

Trilogija sagledava celokupan Obilićev život, i pripoveda o njegovom rođenju, odrastanju, pristupanju Redu Zmaja i trnovitom putu do junačke sudbine, ali otkriva i mnoge manje poznate detalje o srednjovekovnoj srpskoj vlasteli, tajnom viteškom redu, običajima, mitovima i legendama.

Aleksandar Tešić je rođen u Čačku, 5. marta 1961. godine. Detinjstvo proveo u inostranstvu, gde je i počeo da piše. Studirao prava. Zaposlen je u RTS-u kao prevodilac. Godinama je putovao po Srbiji i planinario, nesvesno sakupljajući građu zasvoja dela epske fantastike.

 

Aleksandar Tešić - Trilogija o Milošu Obiliću