Aleksandar Tešić

Razgovor sa Aleksandrom Tešićem u Narodnoj biblioteci Kragujevca

U četvrtak 21. decembra 2023. godine, s početkom u 18 časova, u Galeriji Narodne biblioteke Kragujevca (Dr Zorana Đinđića 10) biće održano književno veče „Vitezovi i junaci tamnog vilajeta“ posvećeno stvaralaštvu popularnog srpskog pisca epske fantastike Aleksandra Tešića.

Tešić je najpoznatiji po knjigama iz „Kosingas“ serijala kojima dinamične i zanimljive pripovesti povezuje sa kulturno-istorijskim nasleđem našeg podneblja, oživljavajući zaboravljene događaje, likove, lokalitete i stvorenja iz drevne srpske i slovenske mitologije. U virtuoznom preplitanju istorije i fantastike, Tešić pomera granice srpske moderne epske fantastike, ostavljajući upečatljiv trag na domaćoj žanrovskoj sceni.

Knjige iz serijala „Kosingas“ doživele su stripske adaptacije a prema njima je snimljen i radio-dramski serijal u produkciji Radio Televizije Vojvodine.

Na predstojećoj književnoj večeri, Tešić će sa kragujevačkom publikom podeliti svoju inspiraciju, govoriti o stvaranju fantastičnih svetova i predstaviti svoje viđenje srpske i slovenske mitološke prošlosti.

Razgovor sa autorom vodiće moderatori: Vladimir Stefanović i Miloš Milojević.

Ulaz je slobodan.

Aleksandar Tešić je rođen 1961. godine. Školovao se u inostranstvu kao sin diplomate. Nakon završenog školovanja, počinje da radi kao prevodilac na RTS-u gde je i dalje zaposlen. Njegov roman mitološke fantastike Kosingas – Red zmaja je prvi put objavljen u Beogradu u oktobru 2008. godine i od tada je imao osam izdanja u izdavačkoj kući Portalibris. Željno očekivana druga knjiga trilogije Kosingas – Bezdanj objavljena je u oktobru 2009.  Treća i poslednja knjiga, Kosingas – Smrtovanje, objavljena je oktobra 2010, za Sajam knjiga u Beogradu. Usledili su naslovi: Zmaj i Ždral (prvi deo trilogije o Milošu Obiliću) 2012; Koplje sv. Georgija (drugi deo) 2013; Vitez zatočnik (treći deo) 2014. i 2084, SF satira, 2015.

Godine 2016. osniva svoju izdavačku kuću Strahor za koju je uradio reizdanja dotadašnjih naslova i objavljuje nove naslove: Kosingas – Kroz oganj i vodu, 2016; Kletva Kainova 1, horor roman, 2016; Kosingas – Onaj što nauči mrak da sija, 2017; Gorolom, istorijski roman, 2018; Kosingas Neispričane priče, 2018, zbirku priča više autora; Kletva Kainova 2, 2019; Kletva Kainova 3, 2020; Kosingas Buđenje Svarogovo 1, 2021; Kosingas Buđenje Svarogovo 2, 2022; Crni Mesec u usponu, 2023.

Aleksandar Tešić - Vitezovi tamnog vilajeta