Robert R. Makamon - Labudova pesma

Uznemirujuće putovanje postapokaliptičnim svetom

Robert R. Makamon - Labudova pesmaVeć smo ranije najavili da će polovinom oktobra u izdanju “Paladina” biti objavljen roman “Vučji sat” Roberta R. Makamona, ali to neće biti jedini naslov ovog američkog majstora horora, koji za sredinu narednog meseca priprema poznati beogradski izdavač fantastike.

U “Paladinovoj” izdavačkoj kuhinji krčka se još jedan Makamonov hit, “Labudova pesma”, uznemirujuća priča u kojoj je nuklearni holokaust tek uvod u poslednju bitku čovečanstva.

Radnja romana smeštena je u svet razoren nuklearnim ratom, kojim vladaju mutanti i armije pljačkaša. Poslednji ljudi na svetu sada su prvi. Oni su preživeli ono što se preživeti nije moglo i tek sada ih očekuje pravi užas. Tri grupe preživelih putuju prema svojoj sudbini. Istovremeno, drevno zlo, oličeno u Čoveku sa Skarletnim Okom, tumara košmarnim svetom tragajući za detetom u kojem živi poslednja nada čovečanstva.

Roman “Labudova pesma” prvi put je objavljen 1987. godine i iste godine Makamonu je doneo prestižnu nagradu “Bram Stoker” a naredne i nominaciju za “Svetsku nagradu za fantastiku”.

Robert Makamon (62) je isprva bio novinar, a sa romanom prvencem “Baal” (1979) uspešno se odmetnuo u pisce, kako, prema sopstvenom priznanju, ne bi na istom poslu tavorio do kraja života. Pisao je pod uticajem Reja Bredberija, Edgara Alana Poa, Edgara Rajsa Barouza, Hauarda Filipsa Lavkrafta, ali i Stivena Kinga, sa kojim je najviše poređen, upravo zbog “Labudove pesme”, romana koji deo inspiracije crpi iz Kingovog “Uporišta” (1978).

 

Robert R. Makamon - Labudova pesma