Distopijski roman za ljubitelje imaginativne proze

Izdavačka kuća “Everest Media” objavila je roman “Istorija ljubavi među mikrobima” dvostrukog dobitnika nagrade “Lazar Komarčić”, Ratka R. Radunovića.

Ovaj kratki roman donosi distopijsku priču smeštenu u daleku budućnost i najmnogoljudniji grad Alatavil, kojim vekovima unazad neprikosnoveno vlada hrišćanska crkva. Prenaseljenost klonovima čija je svrha da produže život odavno umrlih jedinki; stalna pretnja od bolesti tokom koje ljudi svojevoljno umiru od smeha nakon što ih prethodno savlada krvoločno ludilo; tekstovi koji se ubrizgavaju u oči i služe kao vrsta halucinogenog tripa – samo su neke od uobičajenih pojava u ovom svetu sutrašnjice.

Istražujući slučaj slaboumnog zatvorenika optuženog za ubistvo izvesnog klerikalca, jedan od najvećih vladinih policijskih krvnika, Emil Pulkrabek, neočekivano upada u psihičku krizu koja mu pomaže da sagleda okolinu onakvu kakva zbilja i jeste, kao i da napokon uvidi svoje realno mesto u njoj. Istovremeno pronalazi dovoljno jak smisao i volju da krene direktno na sistem ne bi li svetu obznanio zaveru porođenu u najvišim ešalonima vlasti, koja inače konstantno radi na tome da se poigrava sa medijskim manipulacijama ionako labilnog alatavilskog življa.

Prema rečima samog autora, “Istorija ljubavi među mikrobima” se može opisati i kao maskarada krajnje ogorčenosti – ali ne protiv Boga, koliko protiv institucija vlasti – u formi distopije, koja se na mnogo načina može tretirati i kao utopija. U njoj navodno uljuljkujući i bezbrižni teološki sistem treba da stoji namesto političkog, iako je itekako jasno da primarna vlast, kao i uvek, leži u rukama prevashodno ekonomski-nastrojene administracije.

U vidu satire nasleđene od starih majstora SF žanra poput Alfreda Bestera, Kornbluta/Pola, Vilijema Tena, a docnije Kingslija Ejmisa, Džona Sladeka i Barija N. Malzberga, ovaj kratki roman naročito će imponovati ljubiteljima uvrnute i imaginativne proze. 

“Istorija ljubavi među mikrobima” sadrži 168 strana, mekog je poveza, a tokom Međunarodnog sajma knjiga može se kupiti na štandu “Everest Medije” u Hali 4.