Pavle Zelić - Peščana hronika

“Peščana hronika” Pavla Zelića – uskoro u knjižarama

Podelite sadržaj:

“Dana 11. aprila 1948. počinje posleratna radna akcija izgradnje Novog Beograda na koju dolaze omladinci iz cele Jugoslavije. U pesku i mulju močvare budućeg grada zakopana je tajna koja će tokom narednih pedset godina provocirati radoznalost stanovnika. Jedan samohrani otac će u borbu za bolju budućnost svoga sina morati da progleda kroz pukotine istorije i suoči se sa istinom.”

Ovako izdavačka kuća Laguna najavljuje “Peščanu hroniku”, roman prvenac poznatog domaćeg autora kratkih priča fantastike, Pavla Zelića. Radnja ovog romana zasnovanog na događajima s kraja četrdesetih godina prošlog veka, pokušaće da otkrije čitaocima ono što je decenijama bilo prikriveno, transponujući između sadašnjosti i prošlosti, u spletu stvarnih činjenica i fikcije.

Pripremajući se za pisanje ovog ambicioznog dela, Zelić je izvršio temeljan istraživački rad, što je, između ostalog, podrazumevalo brojne intervjue.

Tako je jedan od najvažnijih Zelićevih sagovornika bio Slobodan Bosiljčić, komandant radnih akcija na izgradnji Novog Beograda od 1948. godine. Zatim Dr Slobodan V. Ristanović koji je kao mladić učestvovao u akcijama, a kasnije napisao knjigu “Novi Beograd: graditeljski poduhvat veka”. Tu su i Radić Mitrović, jedan od rekordera po broju udarničkih znački, istoričar Ljubodrag Dimić, kao i Milan Koljanin čije knjige su Zeliću poslužile za prikupljanje najrelevantnijih podataka o logoru Staro Sajmište.

Listi piščevih sagovornika tu nije kraj, već se proširuje i na više pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su takođe doprineli autentičnosti predstavljanja državnih službi bezbednosti u raznim periodima novije srpske istorije.

Ova brižljivo pripremana knjiga, koju će odlikovati i zapažen iskorak u žanr natprirodne strave, trebalo bi da se pojavi u knjižarama uskoro.

Zelić je do sada objavio zbirku priča “Poslednja velika avantura” (Matica srpska, 2009), uredio je antologiju domaće erotske fantastičke priče “Ugriz strasti” (2007) i napisao scenario za popularni strip “Družina Dardaneli” (2011).