Devojka koja je skakala kroz vreme - Jasutaka Cucui

DEVOJKA KOJA JE SKAKALA KROZ VREME – japanski kultni SF roman

U izdanju Tanesija objavljen je roman Devojka koja je skakala kroz vreme (1967) japanskog pisca naučne fantastike Jasutake Cucuija. Roman je prvobitno izlazio u nastavcima u jednom japanskom omladinskom časopisu tokom 1965. i 1966. godine da bi 1967. svi nastavci bili objedinjeni u zasebnoj knjizi.

Prema nekim teoretičarima ovo naučnofantastično ostvarenje je prvo delo s temom putovanja kroz vreme u kome protagonista na taj način spoznaje istine o sebi. Za razliku od drugih priča o putovanju kroz vreme pisanih do 60-ih godina prošlog veka, koje su obično opisivale ekspedicijske poduhvate, u romanu Jasutake Cucuija junakinja pravi kratke vremenske skokove kako bi se suočila sa problemima adolescencije.  

Devojka koja je skakala kroz vreme, priča je o petnaestogodišnjoj učenici, Kazuko, koja sasvim slučajno otkriva da ima sposobnost da skače u prošlost ili u budućnost. U pokušaju da razotkrije identitet mistične ličnosti, za koju veruje da joj je podarila ovu izuzetnu sposobnost, ona mora da prevaziđe granice vremena i prostora, i preispita šta su snovi, a šta stvarnost.

Po ovoj knjizi snimljeno je nekoliko televizijskih serija, dva igrana filma, urađen je manga strip, kao i čuvena anima koju je potpisao proslavljeni Mamoru Hosoda.

Knjiga sadrži i novelu Tvar od koje su noćne more sačinjene. Prevod sa engleskog jezika uradio je Mirko Bižić.

Jasutaka Cucui

Jasutaka Cucui (1934, Osaka) japanski je pisac naučne fantastike i glumac. Njegov roman Grupa Jumenokizaka osvojio je „Tanizakijevu nagradu” 1987. godine. Osvojio je i nagradu „Izumi Kioka” 1981. godine, i nagradu „Kavabata Jasunari” 1989. godine. Svojim delima, bogatim crnim humorom i satirom, neretko je napadao japanske tabue kao što su invaliditet i Tenno sistem, zbog čega je veoma kritikovan u Japanu. Njegov rad takođe karakterišu psihoanaliza i nadrealizam, koji su bili tema njegovog magistarskog rada 1957. godine. Česte teme njegovih proznih dela su putovanje kroz vreme, svet masovnih multiplejer onlajn igara, snovi…

Pored romana Devojka koja je skakala kroz vreme (1967), još jedan Cucuijev roman, Paprika (1993), adaptiran je u animirani film režisera Satoši Kona 2006. Mnoga druga dela, uključujući roman Detektiv Milioner ekranizovana su na japanskoj televiziji. Pored brojnih romana i filmskih i TV uspeha, Jasutaka Cucui objavio je i na desetine zbirki kratkih priča.