Grad od pare - Karlos Ruis Safon

Poslednja knjiga Karlosa Ruisa Safona GRAD OD PARE posvećena čitaocima

Samo tri nedelje nakon španske premijere, Čarobna knjiga domaćim čitaocima donosi zbirku priča Grad od pare – poslednje ostvarenje nedavno preminulog maga španske književnosti Karlosa Ruisa Safona.

Ova knjiga predstavlja autorov svojevrstan poklon zahvalnosti vernoj publici. Nakon što je završio ciklus romana o „Groblju zaboravljenih knjiga“, velikan španske književnosti odlučio je da u ovom projektu sakupi sve pripovetke koje je napisao, a koje su smeštene u isti književni univerzum.

Kroz jedanaest priča čitaoci će sresti dečaka koji odlučuje da postane pisac kada otkrije da njegove maštarije bude pažnju bogate devojčice koja mu je ukrala srce. Prisustvovaće begu jednog arhitekte iz Konstantinopolja koji planira izgradnju neosvojive biblioteke. Slušaće jednog tajanstvenog gospodina dok čika Migela de Servantesa da napiše knjigu kakvu niko nikad nije napisao. Videće Gaudija kako, putujući brodom za Njujork, uživa u svetlima i pari, tvarima od kojih bi gradovi i trebalo da budu sagrađeni. Upoznaće i mnoge druge fantastične i nezaboravne likove.

Kako u predgovoru španskog izdanja navodi urednik Emil de Rozije Kasteljen, Grad od pare je proširenje literarnog sveta „Groblja zaboravljenih knjiga”. Bilo razvijanjem nepoznate strane nekog lika, bilo produbljivanjem strukture mitske biblioteke, bilo što su tematika, motivi ili atmosfera koji obavijaju ove priče bliski čitaocima sage. Prokleti pisci, vizionarski arhitekti, lažni identiteti, sablasne zgrade, neodoljiva plastičnost opisa, majstorstvo dijaloga… i iznad svega obećanje da će nas priča i sam čin pripovedanja odvesti do nove i fascinantne teritorije.

GRAD OD PARE – Karlos Ruis Safon

U pogledu književnih žanrova, zbirka Grad od pare, takođe, pokazuje veštinu kojom Karlos Ruis Safon uspostavlja osobenu i jedinstvenu književnost u kojoj prepoznajemo elemente edukativnog, istorijskog, gotskog, ljubavnog romana i trilera, ne propuštajući da iskaže svoje majstorstvo u priči unutar priče.

Svojim temama, motivima i atmosferom, svojim stilom, neodoljivim opisima i majstorski izvedenim dijalozima, Grad od pare predstavlja prefinjeno proširenje književnog sveta „Groblja zaboravljenih knjiga“ i dirljiv oproštaj od jednog od najznačajnijih španskih i svetskih autora s početka XXI veka.

Zbirku priča Grad od pare, sa španskog jezika prevela je Duška Radivojević.

Karlos Ruis Safon, španski pisac, rođen je 25. septembra 1964. godine u Barseloni. Karijeru je započeo pišući knjige za omladinu, i za taj rad je dobio brojne nagrade i priznanja. Uporedo s pisanjem knjiga, radio je na pisanju scenarija u Holivudu. Prvi roman za odrasle – Senka vetra, napisao je 2001, i ovo delo dobilo je brojna međunarodna priznanja i pohvale od kritičara širom sveta i postalo jedan od najčitanijih romana španske i evropske književnosti u poslednjih nekoliko decenija. Roman Senke vetra bio je prvi u ciklusu o misterijama Barselone i „Groblju zaboravljenih knjiga“. Usledili su Igra anđela, Zatočenik nebesa i Lavirint duhova. Safonova dela prevedena su na 40 jezika i objavljena u 45 zemalja sveta. Preminuo je u Los Anđelesu 2020. godine, nakon duge i teške bolesti.