Zoran Živković - intervju

Zoran Živković: U pisanje se ulaže ceo život

Zoran Živković - intervjuNakon nedavnog gostovanja Zorana Živkovića u Nikšiću i Podgorici, gde je održao čas kreativnog pisanja i uzeo učešće na jednoj književnoj večeri, u dnevnom listu “Pobjeda” objavljen je opširan intervju koji je s njim uradila Maja Ivanović.

Kao dugogodišnji predavač kreativnog pisanja na Filološkom fakultetu u Beogradu, Živković je na početku razgovora upitan da li su polaznici njegovih kurseva većinom oni koji žele nešto da nauče ili ipak preovladavaju oni koji očekuju ‘recept’ za pisanje.

“Polaznike mog kursa koji se nadaju nekom ‘receptu’ što će ih brzom prugom unaprediti u pisce, nekoj čarobnoj prečici, razočaram već na prvom času. Saopštim im neumitnu istinu da se pisac ne postaje pre pedesete. I to nipošto tako što ćete do pedesetog rođendana držati sve četiri uvis, a onda se nadati čudesnom preobražaju. U nastajanje jednog pisca treba uložiti čitav život. Ali, tako je valjda i u svim drugim oblastima stvaralaštva”.

Kao veoma koristan način za otkrivanje tajni dobrog pisanja, Živković je istakao kreativno čitanje Dostojevskog i drugih ruskih klasika.

“Pisac u stasavanju svakako može imati neizmernu korist od čitanja Dostojevskog. I uopšte ruskih klasika. Tu se otkrivaju sve ‘tajne’ književnosti – naravno, ako imate pronicljivo oko da učite od velikih majstora umetnosti proze. Nema boljeg kursa kreativnog pisanja od kreativnog čitanja”.

Osim o pitanjim koja se tiču kreativnog pisanja, Živković je govorio i o manje prijatnim temama. Poznato je da se Živkovićeva dela izučavaju na američkim univerzitetima kao najvažnija prozna ostvarenja 21. veka. Godine 2003. osvojio je prestižnu “Svetsku nagradu za fantastiku” što je pošlo za rukom samo još dvojici pisaca koji dolaze sa vanengleskog govornog područja: Japancu Harukiju Murakamiju i Nemcu Patriku Ziskindu. Uprkos tome, srpski književni establišment i dalje uporno ignoriše njegove uspehe u inostranstvu. Upitan da li ga takvo stanje čini ponosnim ili ogorčenim, Živković je odgovorio:

“Time se nikada nisam ponosio, a gorčinom je odavno prestalo da me ispunjava. Preostala je samo izvesna seta. Nije prijatno ne biti prorok u svojoj kući…“

Kompletan Živkovićev intervju objavljen u “Pobjedi” 18. januara 2014. godine možete preuzeti u PDF formatu sa ovog mesta.