Zoran Stefanović

Zoran Stefanović o književnoj fantastici i umetnosti – na RB1

Zoran StefanovićU emisiji “Građa za snove”, koja se emituje na Prvom programu Radio Beograda, u noći između utorka i srede od 00.05 gost je Zoran Stefanović, nagrađivani pisac, filmski i strip scenarista i dramski autor, publicista i pokretač prve digitalne biblioteke srpske i kulture slovenskih naroda “Projekat Rastko”.

On će sa autorima i voditeljima emisije, Vojislavom Karanovićem i Vesnom Perić, razgovarati o recepciji književne fantastike kod nas, o fenomenu grafičkih romana, o stripu, o uticaju Semjuela Beketa, o pisanju u različitim medijima i izvođačkim umetnostima filmu, televiziji, teatru, radio-drami. Biće reči i o arheologiji i razjašanjavanju porekla evropske civilizacije Indoevropljana, Slovena i Srba, kao i o srpskoj etno muzici. Jedna od tema razgovora biće srpska kultura i njena sudbina u globalnoj civilizaciji.

U drugom delu emisije od dva do četiri časa ujutro, biće emitovani segmenti iz tri radio drame Zorana Stefanovića – “Skaska o kosmičkom jajetu”, “Slovenski Orfej” i iz dokumentarne radio drame o Kosti Hakmanu “Sneg nije beo”.

Emisija noćnog programa pod nazivom “Građa za snove” bavi se pitanjima od značaja za umetnost i stvaralaštvo. Gosti su ljudi iz različitih profesija, oni koji su i sami stvaraoci, i bliska im je sfera duha i estetike.